Az infláció ellenére tizenkét éve nem emelkedett a családi pótlék, de vannak akik változtatni akarnak

Megosztás

A vírus nyomán egyre jobban elhatalmasodó társadalmi és gazdasági krízis legjobb kezelési módszere a minden gyermekes családot elérő családi pótlék megduplázása lenne

A családi pótlék összege 12 éve nem emelkedett, pedig jócskán voltak társadalmi krízisek, infláció és gazdasági megtorpanások is az elmúlt években.

Míg egy kiló kenyér ára 12 év alatt nagyjából a duplájára nőt, addig a havi 15 ezer forint körüli összeg ezzel szemben nem változott.

Pedig számos társadalmi megmozdulás követelte, társadalmi viták lyukadtak ki az emelése mellett, ráadásul a kormány részéről is voltak olyan elszólások, amelyek azt sugallták, hogy szándékukban áll a támogatás összegének a megtöbbszörözése.

Az Esély Labor Méltó Megélhetés munkacsoportja évek óta küzd ezért a célért, idén nyáron egy online petíciót is elindítottak, amit eddig 37 ezren írtak alá. 

(A petíciót itt lehet aláírni)

Az időzítés és a téma érzékenysége nem véletlen: a járványhelyzetben rengetegen veszítették el a munkájukat, kerültek kilátástalan helyzetbe egyik pillanatról a másikra, miközben a családok kiadási költségei is megnövekedtek. Kialakulni látszik ráadásul egy különösen szomorú jelenség: az úgynevezett dolgozói szegénység csoportjába tartozó családok köre. Ők azok, akik a munkaerőpiaci helyzetükhöz mérten aktívak, mégsem elég a havi jövedelmük a méltó megélhetéshez. 

Ha tavasszal és nyáron a családok nehéz helyzetben voltak, akkor feltételezhetjük, hogy ősszel és télen a hidegebb idő beköszöntével óriási krízisbe kerülhetnek. Erre a társadalmi és gazdasági válság kezelésére pedig a legkézenfekvőbb eszköz a családi pótlék megduplázása lenne, ami célzottan és azonnal minden gyermekes családot elérne.

Ezért is fordult a munkacsoport már másodjára nyílt levélben a döntéshozókhoz – Novák Katalinhoz és Kásler Miklóshoz -, amiben a családi pótlék emelését kérték. Az EMMI illetékesei válaszukban azt írták, hogy a munkaalapú támogatásban hisznek, de konkrétumot nem mondtak a pótlékot illetően, úgyhogy újabb nyílt levelet írtak nekik. A munkacsoport ezen kívül pedig egy levélírós és videós kampányt indított az aHanggal együttműködve. Az akcióval az érintett családok hangjait akarják felerősíteni: a petíciót aláírók ugyanis egy erre kialakított felületen levelet küldhetnek a frissen, családokért felelős miniszternek kinevezett Novák Katalinnak és videót is feltölthetnek, amiben egy percben elmondhatják, hogy konkrétan miért lenne létfontosságú számukra a családi pótlék összegének megduplázása.

Pozsgai Rebeka

Kapcsolódó cikkek