Már az SZFE másik épületét is blokád alá vonták a hallgatók

Megosztás

Egy hónappal azután, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói blokád alá vették az egyetem Vas utcai épületét, elfoglalták a filmes képzéseknek otthont adó Szentkirályi utcai épületét is. A hallgatók közleménye szerint erről azután döntöttek, hogy szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest.

Szerda éjfélkor járt le az egyetem lemondott vezetőségének megbízatása, a távozó vezetők az utolsó estén kiálltak a Vas utcai épület bejárata fölötti tetőre őrködni, alattuk pedig felsorakoztak az egyetem hallgatói. Ezzel párhuzamosan pedig az SZFE kuratóriumának vezetője, Vidnyánszki Attila bejelentette, hogy Novák Emil filmrendező és Zalán János színész lesznek az SZFE új rektorhelyettesei, akik pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül tölthetik majd be a pozíciójukat – erre azután nyílt lehetőségük, hogy a kuratórium saját, augusztus végén kiadott alapdokumentumát módosították.

A hallgatók a vezetőség búcsúztatása után éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, ahol megszavazták, hogy blokád alá veszik az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is.

Innentől fogva sem a Színház-, sem a Film- és Médiaintézet épületeibe nem tudnak bejutni az el nem ismert kuratórium által kinevezett vezetők.A hallgatók azt írják, követeléseikből továbbra sem engednek, amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, az épületek blokádját fenntartják. A mai napon pedig elkezdődött az SZFE dolgozóinak sztrájkja is, az új kuratórium szerint jogszerűtlenül.

Az éjszaka során az SZFE hallgatói őrlángot is gyújtottak a magyarországi egyetemek szabadságáért, ezt a hétvégén fáklyás váltófutók viszik el öt egyetemi városba.

444.hu

Kapcsolódó cikkek