Még egy hónapig biztosan érvényben marad a határzár

Megosztás

A szeptember elején berobbant járvány mostanra stagnál, 600–1000 közötti minimális fertőzésszámmal, állapította meg a kormány a tegnapi kormányülésen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki, 174.  KormányInfón. A miniszter szerint minden emberéletet védeni kell, a kórházi kapacitások adottak ahhoz, hogy egy körüli értékre szorítsák le a vírus reprodukciós számát. 

A járvány kordában tartása érdekében döntött a kormány a határzár egy hónappal meghosszabbításáról, a maszkviselés szabályainak fenntartásáról, az influenza elleni ingyenes védőoltás biztosításáról októbertől. Az iskolai lázmérés is októbertől kötelező. 

A kormány számára a legfontosabb szám továbbra is a foglalkoztatottság. Örülünk annak, hogy a legfrissebb adatok alig 20 ezerrel maradnak el a valaha mért legnagyobb foglalkoztatotti számtól

– mondta a miniszter. A kormány egyelőre tartja a ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány elvisz. Hozzátette: tudják, sok vállalkozás további segítségre szorul, támogatást vár. 

Ugyanakkor arra számít a kabinet, hogy idén a GDP csökkenni fog, a visszaesés mértékénél a Pénzügyminisztérium legutóbbi hivatalos tájékoztatása az irányadó a kormány számára. (Ez éves szinten 7-9 százalékos volt.)

A miniszter megjegyezte azt is, hogy eddig 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány a különféle támogatások révén. 

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy Magyarország a legjobban védekező országok közé tartozik, minden emberéletet, minden eszközzel védeni kell.

Hárommilliárd forintos lesz jövőre a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetése 2021-ben, ez több mint a kétszerese az eddiginek – mondta Gulyás Gergely. A kormánynak egyetlen feladata van az alapítványi fenntartású egyetemek esetében: a költségvetés biztosítása.

Az európai uniós csúcstalálkozóról szólva azt mondta, a jogállamisági jelentést Soros György mondta tollba. Hozzátette: Orbán Viktor nem kapott még választ Usula von der Leyentől a levelére, de az uniós csúcson megbeszélik majd a jelentést és Vera Jourova elfogadhatatlan kijelentéseit is. Gulyás Gergely szerint a kormány nem akarja jogi útra vinni ezt az ügyet, de Vera Jourovát persona non gratának minősítik.

További részletek a Kormányinfóról az Index cikkében.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek