Ha valakinek 37,8 fokos a testhőmérséklete az iskola kapujában, irány haza

Megosztás

Müller Cecília és az Operatív Törzs hajszálpontosan meghatározta azt az értéket, ami felett a gyerekeket hazaküldik az iskolából már a kapuból, belépéskor. Azért előtte meg kell ismételni a mérést. Ezek szerint 37,7-tel még simán jöhetünk iskolába, 37,8-cal már nem. Az új szabály október elsejétől lép életbe Magyarországon.

37,8 Celsius-fok lesz a határérték, amikor hazaküldik a gyerekeket az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai hőmérés után – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, kérdésre válaszolva. A tiszti főorvos szerint ha valakinek meghaladja a hőmérséklete ezt az értéket, akkor egy kis pihenés után ismételjék meg a mérést, és ha akkor is eléri ezt, akkor küldjék haza. A megismételt szűrésre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valaki kissé kimelegedve érkezik reggel.

Ha a háziorvos tesztet kér egy páciensre, azzal megkezdődik-e a karantén? – szólt egy kérdés, amivel kapcsolatban a tiszti főorvos a személyes felelősségre hívta fel a figyelmet és azt javasolta, ilyen esetben maradjon otthon az érintett a mintavételig.

A reggeli lázmérés téves eredményeinek lehetőségét vetette fel a RTL Klub. Vajon a lázmérés a legmegfelelőbb eszköz? – kérdezték. A tiszti főorvos a szülők felelősségét hangsúlyozta, hogy tünetek esetén ne küldjenek senkit iskolába, de ha a gyermek már reggel lázas, az releváns és jól szűrhető – mondta. Elismerte, hogy a láz még nem azt jelenti, hogy koronavírusos a gyerek, de azt biztos, hogy ki kell vonni a közösségből. Egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy nem fordulhat elő, hogy ha valaki egy háztartásban él egy fertőzöttel, azt ne számítanák szoros kontaktnak.

A hvg.hu kérdésére, hogy hol azonosítottak gócpontokat a főorvos azt mondta, hogy most már közösségi terjedés van, vagyis a gócpontok elveszítették a jelentésüket. Szerinte a közösségi terekben terjed a vírus, ami

sajnos nem áll már meg gócpontokban.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek