A kötelezően kitöltendő pályaorientációs kérdőív minden nyolcadikosnak a szakképzést ajánlja egy teszt alapján

Megosztás

Bármilyen válaszokat is adtak a nyolcadikosoknak kötelezően kitöltendő kérdőívre, a legtöbbször valamilyen szakképzést dobott ki eredményként.

Valószínűleg a szakképzést fogja ajánlani mindenkinek az az Oktatási Hivatal által kiállított pályaorientációs kérdőív, amit minden nyolcadikos diáknak ki kell tölteni október 12-ig – írja a Népszava.

A lap szerint a válaszok alapján hat továbbtanulási irányt ajánl fel a rendszer – többek között gimnázium, orientációs évfolyam vagy valamilyen szakképzés -, de a lap munkatársa többszöri kitöltés után arra jutott, hogy a rendszer elsősorban a szakképzés irányába tereli a diákokat, például ha valaki úgy tölti ki, hogy egyértelműen a gimnáziumi továbbtanulást preferálná, még akkor is a szakképzést kapja első javaslatokként, a gimnáziumot csak negyedik, ötödik helyen.

A lapnak nyilatkozott a kérdőívről a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) pályaorientációs szakosztályának titkára, Juhász Ágnes, aki szerint a kérdőív nem mérés, csak annyit mutat meg hogy a kitöltő éppen abban a pillanatban mit tud, gondol magáról, és a kérdőív eredményei nem jelentenek semmiféle kötelezettséget. A szakember szerint egy pályaválasztásban bizonytalan nyolcadikos számára kedvezőbb lehet a gimnáziumi továbbtanulás.

Kapcsolódó cikkek