Az ország 18 kórházából irányítják át a szakembereket a fővárosi Covid-centrumokba

Megosztás

Országszerte 18 kórházból vezénylik át az orvosokat és a szakápolókat a fővárosi Covid-centrumokba, a Dél-pesti Centrum Kórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe és a Szent János Kórházba, értesült az ATV Híradója.

Korábban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt közölte, hogy a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház megszenvedheti az átcsoportosítást, a szakdolgozók átvezénylésével szerinte “kivéreztetik” a XIV. kerületi kórházat. Az Emmi a csatornának cáfolta, hogy a működőképesség szélére került volna az intézmény.

„Nem igaz, hogy bármelyik kórház, amelyekből szakembereket vezényeltek volna át a működőképessége határára jutott volna, vagy műtétek maradnának el. A betegek ellátása minden intézményben, így az Uzsoki Utcai Kórházban is biztosított”

– közölte a tárca.


Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta, hogy a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani Magyarországon a járvány második hullámában, ebben az esetben 16 ezer embernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi ágyra, és 800 embernek lélegeztetőgépre.

Ahhoz, hogy mindig legyen elég szakember, a kormány kidolgozott egy “vezénylési tervet” amely kimondja, hogy ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy valójában már most pszichiátereket, szemészeket, de akár fogorvosokat is átvezényelnek a Covid-ellátó osztályokra.

Kapcsolódó cikkek