Jelenleg 25 ezren vannak karanténban Magyarországon

Megosztás

Az elmúlt nap során több mint 3000 fővel szemben rendeltek el házi karantént a hatóságok, közülök közel 750 külföldről beutazás miatt került intézkedés hatálya alá. Velük együtt jelenleg 25 ezer fő van karanténban – írta az Index.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az elektronikus ellenőrzés lehetőségére hívta fel a figyelmet, ami megszünteti annak a veszélyét, hogy a rendőrök is elkaphatják a vírust a személyes ellenőrzéskor.

A főtiszt elmondta, hogy a tegnap bevezetett szigorú védelmi intézkedések óta 22 rendőri intézkedés történt amiatt, hogy a tömegközlekedésben utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Üzletekben és bevásárlóközpontokban 27 ember ellen kellett intézkedni hasonló okok miatt.

Ugyanakkor az alezredes hangsúlyozta: Intézkedéseink differenciáltak, az arányosság követelményeinek figyelembevételével történnek, így helyszíni bírságot vagy feljelentést csak súlyosabb vagy ismételt szabálysértés elkövetése esetén alkalmazunk.

A rendőrségtől kapott információk szerint egyre többen szegik meg a házi karantén szabályait is. Azt is megtudtuk, hogy akadnak, akik a járványhelyzetet kihasználva magukat hatósági személynek kiadva próbálnak pénzt szerezni, főleg idősektől. Ezek a csalók általában arra hivatkoznak, hogy fertőtlenítést végeznek vagy vírus szűrésére alkalmas tesztet árulnak. Ilyen ügyekben, valamint rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is folyamatban van rendőrségi eljárás.

Kapcsolódó cikkek