Egészségügyi védőfelszereléseket is tárol majd nálunk az EU

Megosztás

A lélegeztetőgépek mellett FFP2 és FFP3 maszkok, védőköpenyek és kesztyűk is lesznek majd a Magyarországon épülő uniós raktárban – jelentette be az Európai Bizottság. Közleményük szerint Románia és Németország után Dánia, Görögország, Svédország és Magyarország is csatlakozott a rescEU orvostechnikai felszereléseinek tartalékát fogadó országokhoz.

A rescEU-készlet felállítására idén márciusban tett javaslatot az Európai Bizottság, hogy válsághelyzetben a lehető leghamarabb tudjanak orvostechnikai eszközöket és védőfelszereléseket juttatni a tagállamokba. Ennek lényege, hogy az EU közös készletet halmoz fel lélegeztetőgépekből, egyéni védőeszközökből, többször használható maszkokból és laboratóriumi felszerelésekből, majd központilag irányítja, hogy oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A beszerzésekért az értintett tagállamok – köztük Magyarország – a felelősek, viszont az Európai Bizottság a készletfelhalmozás és a szállítás költségeinek 100 százalékát finanszírozza.


Az biztos, hogy Magyarországnak a lélegeztetőgép-beszerzésekkel eddig sem volt gondja, hiszen összesen 16 ezret vásárolt több mint 300 milliárd forintért. (Bár azt még mindig nem tudni, hogy a drágán megvett gépekből mennyi alkalmas invazív lélegeztetésre, illetve mennyi valóban kifogástalan minőségű.)

A rescEU-t már többször használták: április 27-én Olaszországba érkezett 90 ezer védőmaszk a romániai raktárból, májusban pedig a spanyolok kaptak a közös készletből.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek