A Párbeszéd szigorítana a szexuális bűncselekményt bíráló törvényeken

Megosztás

Törvényjavaslatot nyújtott be a Párbeszéd, amelyben az elévülési idő meghosszabbítását kezdeményezi a szexuális bűncselekményt kiskorúak sérelmére elkövetők esetében.

Azt akarják elérni, hogy ne a sértett 18, hanem 23 éves korában kezdődjön az elévülés.

A jelenlegi szabályozás szerint a kiskorú sértettel szemben elkövetett olyan szexuális bűncselekmények esetében, amelyeket a Büntető törvénykönyv legfeljebb öt évi szabadságvesztéssel büntet, az elévülési idő a sértett nagykorúságának napján kezdődik. Mivel az elévülési idő öt év, a sértett 23. életévének betöltését követően már nincs jogi lehetőség az elkövető felelősségre vonására – hívta fel a figyelmet a párt.

Arra is emlékeztettek, hogy a közelmúltban egy fideszes politikust gyanúsított a rendőrség a nevelt lánya sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekkel, de a nyomozást azért nem lehetett érdemben lefolytatni, mert a bűncselekmény elévült.

Az ügyet a hvg360 robbantotta ki. A volt XVII. kerületi fideszes alpolgármester Fohsz Tivadar ellen elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy meggyanúsítsák nevelt lánya molesztálásával, de mivel a szemérem elleni erőszak elévült, az eljárást megszüntették.

Míg a molesztálási ügy elévült, tiltott pornográf felvétellel való visszaélés miatt a volt alpolgármester jelenleg is gyanúsított, mivel laptopján olyan felvételeket találtak, amelyeket egy, a nevelt lánya hálószobájában elhelyezett rejtett kamera rögzített. Emellett Horvátországban is indult ellene eljárás egy horvátországi nudista kempingben készült meztelen képek miatt.


Fohsz jelenleg két alapítványban is kuratóriumi tag. A Blikk azt írta, hogy a volt fideszes alpolgármester idén februárban a Rákoskerti Templom Alapítvány kuratóriumi tagja lett, a civil szervezet a Mennybemenetel ökumenikus templom megépítéséért jött létre 2003-ban. A másik tagsága a Keresztúriak Alapítványnál van, ott a kuratórium elnöke lett. A szervezet a Keresztúr nevű településeken élő polgárok közötti kapcsolat erősítésével foglalkozik.

Fotó: Shutterstock

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek