Az agrárminiszter szerint részben a gyenge forint miatt van horror ára a gyümölcsöknek

Megosztás

Az időjárás és a gyenge kínálat mellett a forintárfolyam változásai is kihatnak az árakra Nagy István agrárminiszter szerint. A minisztert a DK parlamenti képviselője, Vadai Ágnes kérdezte meg, mi az oka az egyre dráguló élelmiszereknek, erre először elismert a drágulás tényét, majd elmondta, az okok termékkörönként eltérők:

a szezonális termékek esetében a kedvezőtlen időjárást és az alacsony kínálatot, az exportált gyümölcsökről pedig a forintárfolyam alakulása játszik közre.

Nagy felhívta rá a figyelmet, hogy a drágulás lassulása már elkezdődött, a fogyasztói árakra pedig a kormánynak nincs közvetlen ráhatása. A magyar monetáris politikával szemben megfogalmazott egyik kritika szerint a jegybank szándékosan hagyja gyengülni a forintot, hogy kedvezőtlen gazdasági helyzetben is segítse az exportáló vállalatokat, így viszont drágább az import, ami összességében drágítja a termékeket.

A KSH legutóbbi inflációs adatközlése szerint az egy évre visszatekintő infláció 3,8 százalékos volt idén júliusban. Ezen belül az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek