Akkora vihar jön, hogy nyolcmillió embert szólítottak fel otthona elhagyására

Megosztás

Az utóbbi időszakban Magyarországon is előfordultak kemény pusztítást végző viharok, ezek viszont sehol nincsenek ahhoz képest, ami Japánt éri el.

Nyolcmillió embert szólítottak fel a hatóságok Japánban vasárnap arra, hogy hagyják el otthonukat, mert pusztító erejű viharral közelít az országhoz a Haisen névre keresztelt tájfun.

Eddig a Kyodo japán hírügynökség összesítése szerint legalább tíz ember sérült meg, és a vihar miatt 142 ezer háztartás maradt áram nélkül a szigetországban. A meteorológiai szolgálat heves esőzésekre, erős széllökésekre, hullámokra és a partvidékeken áradásokra figyelmeztetett.2020-09-06T021323Z 295439068 RC2QSI9H4SR0 RTRMADP 3 ASIA-STORM-JFotó: Social Media / Reuters

A vihar már áthaladt Okinaván, és hétfőn várhatóan Kjúsú, a legdélebbi japán fősziget nyugati partja mentén halad majd északi irányba. Hétfőn előreláthatólag a Koreai-félszigetet is eléri. Sok befogadó központ jelezte, hogy nem tud minden kitelepített embert fogadni, mert a koronavírus-járvány miatti távolságtartás jegyében felére kellett csökkenteni a kapacitásait.

A vihar miatt a Japan Airlines és az All Nippon Airways csaknem 700 járata nem indul el. A kjúsúi vasúttársaság a nagy sebességű sinkanszen járatokat és a hagyományos vonatokat is leállította.

A Haisen egy héten belül a második tájfun, amely eléri a szigetországot.

A helyi állami média szerint Észak-Koreában készültséget rendeltek el a közeledő természeti csapás miatt, és arra figyelmeztették az embereket, hogy a Haisen pusztítóbb lesz a Bavi és a Majszak tájfunnál, amelyek legutóbb tépázták meg a Koreai-félszigetet.000 1X08TUFotó: Charly Triballeau / AFP

A legmagasabb fokozatú riasztást adták ki Dél-Koreában is, miután a Haisen várhatóan hétfőn megközelíti az ország második legnagyobb városát, a 3,5 millió lakosú Puszant.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek