A Nemzeti Médiahatóság lekapcsoltatta a digitális rádiózást

Megosztás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése nyomán az Antenna Hungária vasárnap 0 órakor lekapcsolta a DAB+ technológiával végzett digitális rádiós sugárzást Magyarországon – tudatta a Media1

Az NMHH nem hosszabbította meg az állami műsorszóróval kötött szerződést, ezért az 2020.szeptember 5-én, szombaton lejárt. A Digitirend.hu-nak azt jelölte meg a leállítás indokaként, hogy nem mutatkozott tényleges piaci és hallgatói igény a digitális rádiózásra Magyarországon.

„Az elmúlt 12 év visszajelzései alapján sem a piaci sem a hallgatói oldalról nem mutatkozott igény a digitális rádiózásra, ezért a hatóság most nem írt ki új pályázatot a frekvenciára”

– közölték.

A DAB+ technológia külföldön több országban egyébként sikeressé vált, egyes uniós országokban épp a hagyományos, analóg sugárzást kapcsolták le és váltották fel a korszerűbb DAB+ megoldásra. Norvégiában például már 2017 elején elkezdték lekapcsolni az analóg (régi típusú) adást. Itthon ilyesmi fel sem merülhetett.

A magyarországi digitális sugárzás kudarcához egyes vélemények szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Médiahatóság hozzáállása is hozzájárult. Az NMHH bírálói szerint politikai okokból kifejezetten a DAB+ kudarcában volt érdekelt.

Ha ugyanis a DAB+ sikeressé vált volna Magyarországon, a Médiatanácsnak kevésbé lett volna beleszólása abba, hogy kik végezhetnek rádiós médiaszolgáltatást Magyarországon, hiszen a digitális technológiánál a frekvenciák hatékonyabb felhasználásának köszönhetően a frekvenciaszűkösség nem jellemző.

Ha így lett volna, a kizárólag Fidesz-tag delegáltakkal feltöltött Médiatanács hatalma jelentősen csökkent volna, hiszen ha egy befektető digitális rádiót indított volna, akkor ehhez nem kellett volna a Médiatanácsnál pályáznia, mindössze bejelentenie a médiaszolgáltatási tevékenységét.

media1.hu

Kapcsolódó cikkek