Már 47 milliárd forinttal drágult az épülő Nemzeti Galéria

Megosztás

Egy szerződésmódosítás szerint 73 milliárd forintból épül meg az Új Nemzeti Galéria a Városligetben. A beruházás költségét 2017-ben még 26 milliárd forintban határozta meg az állami tulajdonú Városliget Zrt., ám az összeg a tervezés során 48 milliárdra emelkedett, egy friss szerződésmódosítás szerint pedig már 73 milliárddal számolnak – írja a G7.

A lap azt írja, hogy az eredeti mérnöki szerződést 2015-ben kötötték meg az épületre az Óbuda-Újlak Zrt.-vel és a Főber Zrt.-vel. Az a megállapodás 375 millió forintról szólt, az összeg azonban két módosítás után 503 millióra növekedett.

A tervezésre 2016-ban a magyar Bánáti + Hartvig Kft.-vel és a japán HANAA Jimusho Ltd.-vel kötöttek szerződést 2,65 milliárd forint értékben, ami tavaly szeptemberben 2,83 milliárdra emelkedett. A terveket a japán-magyar cégpáros már elkészítette, így aktualizálni lehetett költségterveket is,

így növekedhetett az eredetileg 26 milliárdosra tervezett múzeum ára első körben 48, majd a most nyilvánosságra hozott adatok alapján 72,7 milliárdra. Holott az építkezés még el sem kezdődött.

A G7 megjegyezte, hogy a galéria megépítésére még szerződés sem született, ugyanis a főváros ellenzi a beruházást, ezért a kormány felfüggesztette a megépítését.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek