Egy kórházlátogatás sokkal nagyobb esély a fertőzésre, mint hazatérni egy külföldi útról

Megosztás

Rengeteg helyen nélkülözik a logikát a magyarországi intézkedések. Megvárták a nyári turistaszezon végét, de a rettenetesen rossz fertőzésszámok ellenére a foci megkapja a kiskaput és kivétel marad. Hogy is van ez?

Szeptember elsejétől Magyarország lezárja a külső határait, külföldi állampolgár nem jöhet be, csak kivételes esetben, persze kivétel a lehet majd a szokásos foci. 

Ismét tanúi lehettünk annak, hogy gazdasági-, politikai cél sokkal előrébb való, mint a vírus elleni védekezés, hiszen ez a határzár nehezen értelmezhető járványügyi intézkedésnek. Politikailag megint ott tartunk, hogy sikerült megtalálni azt a szálat, ami a nagy tömegek esetében jól kommunikálhatóan azt mutatja, miért nem a kormány, miért nem mi vagyunk a felelősek a járvány terjedéséért, hiszen behurcolják azt. S gondolom a jövőben ürgebőrben fog jönni eztán a zöldhatáron át. Ráadásul ez az intézkedés tökéletesen megosztja a társadalmat is, hiszen akik gazdasági okból nem engedhetnek meg maguknak egy külföldi utat, most kéjes kárörömmel töltheti el őket, hogy ezt a burzsuj rétegnek is megnehezítették. Vastagon megjelent itt is a dögöljön meg a szomszéd tehene gondolkodás is.

Gazdaságilag pedig, mindamellett, hogy kivégzi azt az idegenforgalmat, ami a külföldiek tekintetében elsősorban Budapestre irányul, mégiscsak a belső fogyasztást fogja megnövelni annak jelentős és világviszonylatban is egyedülállóan magas  ÁFA tartalmával. Ez utóbbi meg az amúgy teljesen lerobban költségvetést erősíti. 

A kormány intézkedése nyomán ma még nem lehet tudni mi lesz az ingázókkal, amennyiben őket is bezárják, úgy a munkanélküliséget is tovább növelik. 

A határzár járványügyi szempontból jelenleg azért is értelmetlen, mert nem a behurcolással, hanem a vírus itthoni terjedésével van komoly probléma.Ezt támasztja alá Hollik István fertőzöttsége is, aki nem járt külföldön, de maszkot rajta még egyetlen ZÁRT helyen vele készült képen sem láttam – ahogyan a kormánytagokon sem – így nem csoda, hogy csaknem a fél kormányt karanténba vágta.

Az operatív törzs ülése augusztus 29-én szombat reggel

Ráadásul míg az EMMI szerint 168 ember hozhatta haza külföldről a vírust, addig csak júniusig 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, most éppen a debreceni védőnők között tarol.Tehát ezek a számok is azt mutatják, hogy a vírus belső terjedése a számottevően magas, és a gócpontok egészségügyi- és szociális intézményekben vannak. Azaz nem a határokat, hanem ezen intézményeket kellene bezárni, amennyiben ez lehetséges volna, ami persze nem az.Mégis sokat tehetne a kormány a szemforgató, hipokrita intézkedései helyett. Elsősorban ideje lenne őszinte és tisztességes kommunikációt és adatközlést gyakorolni. Azt ugyanis csak a vak nem látja, hogy a miniszterelnöki majdnem satu bejelentés óta hogy-hogy nem hirtelen, egycsapásra megugrott a fertőzöttek száma, mintegy előkészítve a határzár bevezetését. 

Pedig valahol – a Gödény-Pócs-Tamási laposföld, gyíkemberek, nincsen járvány és a zárjunk be mindent, legyen megint karantén, ahol lelkiismeretfurdalás nélkül magamat sajnálva zabálhatok, miközben a jógamatracon teljesedik ki az élet, mert egyébként mind meghalunk – gondolkodás között kellene egy tisztességes járványügyi kommunikációnak rendet vágni.

Miközben a határzár előtt jöhetnének még azok az intézkedések is, amelyek valóban alkalmasak lennének a járvány terjedésének megállítására.Ilyen a ZÁRT térben nem, vagy nem megfelelően hordott maszk és a megfelelő távolságtartás sokkal szigorúbb ellenőrzése, valamint a kézhigiénia betartása. Amely intézkedéseket természetesen a sokkal kiterjedtebb szűrésekre kellene alapozni. Amennyiben ezen valós járványügyi intézkedésekkel kezdene a kormány, könnyen bebizonyosodhatna, hogy a határzárra semmi szükség. 

De a cél nem ez, hanem a fent már kifejtett politikai és gazdasági haszon besöprése, aminek sajnálatos következménye lesz az, hogy mind az eddigi maszkellenes, valamint az oltásellenes, és vírustagadó gondolkodás fog megerősödni. Hiszen a bevezetni kívánt határzár alig fog bármiféle segítséget adni a járvány leküzdéséhez. Ellenben növelni fogja munkanélküliséget és a fertőzöttek, végső soron a halottak számát is. 

Azaz a kormány -bár úgy játszik a statisztikával, ahogyan kénye-kedve tartja – a fickós és macsó döntéseivel pontosan az ellenkezőjét fogja elérni annak, ami a címszavakban szerepel. 

Ami, ha másra nem is arra biztosan jó ez, hogy pár napra elterelje a figyelmet a Lady MRD-ről.

444.hu

Kapcsolódó cikkek