Durván szennyezik a Tiszát az ukránok és a románok is

Megosztás

Eddig is hatalmas mennyiségű hulladékot kaptunk évente ebből a két országból, de ebben az évben mindenen túltesz Ukrajna és Románia folyószennyezése. Áder János is lépett az ügyben.

Idén eddig 1,4 hektárnyi hulladék sodródott le a Tiszán és a mellékfolyókon az országba, míg tavaly egész évben 1,7 hektárnyit kaptunk, írja a Népszava.

A lap szerint ebben az évben nagyjából egy hónapig volt tiszta a folyó a kiskörei vízlépcsőnél. Február elején és július végén is olyan mennyiségű szemét érkezett, amit hónapokig tart kiemelni. A papucsok, gumicsizmák, vodkásüvegek, plasztik babafejek és kozmetikai termékek dobozai elsősorban Ukrajnából és Romániából, kisebb részben Szlovákiából és Magyarország északi területeiről érkeznek.

A szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság – megfelelő és teljes körű kommunális rendszerek híján – Ukrajnában és Romániában részben a folyók árterébe rakja le a hulladékát. Ilyen esetben a szennyezés megszüntetésének költsége teljes egészében Magyarországot terheli: sem a szennyező, sem a szennyezéstől megóvott országok nem járulnak hozzá a munkálatokhoz. 

A tiszai szemét miatt Áder János köztársasági elnök levelet írt a román és az ukrán államfőnek, akik korábban intézkedéseket ígértek az egyre növekvő úszó szemét megfékezésének ügyében. A lap úgy tudja, hogy csak Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök válaszolt, aki a nyár eleji árvizet okolta, egyúttal komplex árvízvédelmi stratégia kidolgozását kezdeményezte.

Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek