Mi az inkontinencia, és mikor kell orvoshoz fordulni vele?

Megosztás

Az inkontinencia népbetegség, egyes kutatások szerint az emberek közel 7%-át érinti. Ennek ellenére hatalmas tabu övezi a témát, sokan jobban szégyellik, mint a szexuális zavarokat. Bár a probléma érinthet férfiakat és nőket egyaránt, de idős korban a nőknél jellemzőbb a betegség kialakulása. De mit lehet ellene tenni, és mikor kell orvoshoz fordulni a panaszokkal?

Mi az inkontinencia?

Az inkontinencia a köznyelv szerint vizeletvisszatartási problémákat jelent, valójában viszont a vizelet- és székletvisszatartási panaszokat együttesen jelöli. Vizeletinkontinenciáról akkor beszélhetünk, ha akaratunktól függetlenül kevés vagy sok vizelet ürül a húgyhólyagból. A vizelet mennyiségétől függően lehet enyhe, középsúlyos vagy súlyos fokozatú is a probléma.

Mik lehetnek az inkontinencia kiváltó okai?

Elsősorban a problémát a gátizomzat gyengülésével hozzák összefüggésbe, ami lehet öröklött betegségből eredő gyengeség, de kiválthatja a terhesség, a szülés vagy akár egy jelentősebb súlyfelesleg is.

Nőknél leginkább a menopauza idejére tehető az inkontinencia megjelenése, hiszen ekkor a hormonális változások miatt a medence- és a hastájék állapota némileg módosul, beleértve a gátizomzatot is.

Férfiaknál az egyik legjellemzőbb kiváltó ok a prosztata megbetegedése, ami jelentheti a prosztata megnagyobbodását, gyulladását vagy rákos megbetegedését.

Gyógyítható az inkontinencia?

Az inkontinencia nem igazán nevezhető betegségnek, hanem ez a probléma sokkal inkább egyfajta állapot, mely bizonyos esetekben valamilyen betegség tüneteként jelentkezhet. Éppen ezért fontos, hogy a tünetekkel mielőbb orvoshoz forduljunk, hiszen az inkontinencia kezelhető.

Kihez kell fordulni a problémával?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy elsőkörben érdemes a háziorvost felkeresni, aki a kötelező alapvizsgálatok elvégzése után terápiát javasolhat a panaszok csökkentésére. Ugyanakkor, ha a háziorvos komplikáltabbnak ítéli meg a helyzetet, esetleg nem javulnak a panaszok, akkor az orvos javasolni fogja urológus vagy nőgyógyász bevonását a kezelésbe.

Jó tudni, hogy amennyiben kihagynád a háziorvosod, beutaló nélkül akár azonnal nőgyógyászhoz vagy urológushoz fordulhatsz, illetve vannak olyan speciális inkontinencia-szakrendelések, illetve -centrumok, ahol a szakorvos főként vizelettartási problémákkal foglalkozik.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

A kezelés menete főként a kiváltó októl függ, így igen széles paletta áll az orvosok és a páciens rendelkezésére. Többek közt az intimtorna, a gáttorna, a Kegel-gyakorlatok végzése, a hólyagtorna, az életmód megváltoztatása és a gyógyszeres kezelés egyaránt bevethető. Ha viszont a már említett módszerek nem hoznak eredményt, műtéti kezelés válhat szükségessé.

Amennyiben szeretnél több hasznos cikket olvasni a témában, keresd fel az Intima.hu oldalát!

Kapcsolódó cikkek