Hasznos tippek kezdő konyhatündéreknek

Megosztás

Senki sem születik fakanállal a kezében, még a legnagyobb séfek és szakácsok is voltak valaha kezdők a konyhában. Ha te is most ismerkedsz a gasztronómia rejtelmeivel, akkor ne habozz, bátran vágj bele ebbe az izgalmas utazásba, és meglátod, az ismerőseid hamarosan tőled kérik majd el az ínycsiklandozó ételeid receptjét.

Az alapok: megfelelő felszerelés

Egy üres konyhában, bármiféle eszköz nélkül még Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver sem tudna nekiállni főzni. Az első lépés tehát, hogy beszerezd a legfontosabb konyhai kellékeket.

Hogy melyek ezek? Lássuk a leggyakrabban használt eszközöket:

  • Lábasok és fazekak: legalább egy kisebb és egy nagyobb mindegyikből
  • Serpenyők
  • Tepsik: szintén ajánlott legalább 2 különböző méret
  • Kések a különféle alapanyagokhoz
  • Vágódeszka
  • Mérőedény
  • Keverőtálak
  • Fa- és merőkanalak
  • Négyoldalú reszelő
  • Konzervnyitó
  • Konyharuha
  • Botmixer, habverő
  • Fordítólapát
  • Szűrők tésztához, leveshez

Ha ezek megvannak, akkor már elkezdheted a főzést, de természetesen akadnak még egyéb olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a munkát: ilyen például a citromfacsaró, a kenőecset vagy a tölcsér. Mivel a főzés során gyakran kell forró felületekhez nyúlnod, ezért ajánlott egy minőségi sütőkesztyű beszerzése is, melyet megtalálsz a Gasztronagyker webáruházban. Bár egyesek azt vallják, hogy a konyharuha is megfelelő e célra, a kesztyűvel azonban sokkal stabilabban tudod megfogni az edényt, és a kezedet is jobban megóvja.

Az első lépések

Ha a konyhafelszerelés már megvan, itt az ideje keresni egy könnyen elkészíthető ételt, és beszerezni a hozzávalókat. Fontos, hogy ne akarj rögtön Stroganoff bélszínt vagy töltött káposztát készíteni, hanem olyasmit válassz, ami tényleg csak alapvető konyhatechnikai lépéseket igényel, és elegendő hozzá néhány alapanyag.

Bár a szöveges receptek is nagyon hasznosak, viszont még jobb, ha videó is tartozik hozzá, hiszen így pontosan láthatod, hogy melyik fázisnál hogyan kell kinéznie az ételnek, ellesheted a fortélyokat és mozdulatokat, és általában bővebb magyarázatot és hasznos tippeket is kapsz.

A lehető legjobb azonban, ha van melletted valaki, aki már tapasztalt a konyhában, és segít. Akár szülő, nagyszülő, családtag, rokon vagy barát az illető, a főzés nagyszerű közös program is lehet, és így lehetőséged van kérdezni, valamint a hibák is könnyebben kiküszöbölhetőek.

Állandó fejlődés

Ne hidd, hogy a nagy sztárséfeknek már nincs mit tanulniuk a gasztronómiáról! Bizony, ők is folyamatosan képzik magukat, ezért neked is ezt ajánljuk. Ha a legegyszerűbb ételek már jól mennek, keress új kihívásokat. Próbálj ki új recepteket, eddig ismeretlen alapanyagokat, tanulj meg új technikákat, például blansírozást, csőben sütést, rántást, habarást, roston sütést. 

A fő, hogy élvezd, amit csinálsz, és az se szegje kedved, ha esetleg nem lesz tökéletes a végeredmény. Ne feledd a L’ecsó című rajzfilm híres mondatát: “főzni bárki tud!”!

Kapcsolódó cikkek