Milyen körülmények között javasolt a párátlanító készülék használata?

Megosztás

Melyek azok a körülmények, amikor feltétlenül indokolttá válik a párátlanító készülék használata? Hogyan bizonyosodhatunk meg egyáltalán arról, hogy ilyen típusú eszköz bevetésére van szükségünk?

A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ. Egyaránt szó lesz az optimális páratartalom javasolt mértékéről, a párátlanításhoz alkalmazható módszerekről, valamint a párátlanító készülék alkalmazásáról.

Az otthonunk páratartalmának optimális tartományban tartása kulcsfontosságú az egészségre nézve

Az egészségünk megóvása érdekében egyaránt kerülni kell a szélsőségesen párás, valamint a túlságosan párátlan levegőt is az otthonunkban. Mindkét körülmény negatívan hat ugyanis a felső légutakra.

A párátlan levegő tartós belégzésének hatására a nyálkahártya kiszárad, a szervezet pedig szúrós, kellemetlen köhögéssel kénytelen válaszolni. A párás levegő pedig kedvez a penész megjelenésének, aminek hatására rövid időn belül allergiás tüneteket tapasztalhatnak a családtagok, különösen a még fejlődő korban lévő gyermekek.

Pontosan mennyi a páratartalom javasolt mértéke?

Az otthonunk helyiségeiben uralkodó páratartalmat lehetőség szerint az 50 és 60% közötti tartományban érdemes tartani. Felmerülhet persze a kérdés, hogy milyen módon bizonyosodhatunk meg az aktuálisan uralkodó páratartalom mértékéről?

Erre a célra viszonylag könnyű beszerezni a precíz mérőeszközöket, amik hajszálpontosan mutatják a kulcsfontosságú értékeket. Ezáltal gyorsan láthatjuk, hogy a lakás mely pontjain, illetve milyen irányban kell változtatnunk a páratartalom szintjén.

A páratartalom optimális szinten tartása végett alkalmazhatunk hagyományos módszereket is. A párátlan környezetben például hatékonyan működhet a mosott ruhák szárítása. A túlzottan párás levegővel szemben pedig a gyakori szellőztetés vezethet eredményre.

Persze létezik olyan helyzet, amikor a kívánt cél elérésének érdekében be kell szereznünk a megfelelő eszközt.

A párátlanító készülék alkalmazása ekkor javasolt leginkább

Szellőző shopnál kapható párátlanító készülék viszonylag kis helyen is elfér, csendben teszi a dolgát, ezáltal szinte észrevétlenül képes megfelelő körülményeket teremteni a lakás bármelyik pontján. Helyhez egyáltalán nem kötött készülékről van szó, így szükség esetén egyik helyiségből a másikba is át tudjuk rakni.

Az adott környezet specifikus tulajdonságaihoz mérten különféle méretben és kapacitással is meg tudjuk oldani a beszerzését. Ennek köszönhetően a lakásban és családi házakban alkalmazható, alapvetően kisebb párátlanítók mellett a nagyobb, irodai változatok is elérhetők.

Utóbbiak segítségével pedig akár egy egész irodai szint páratartalmát is az optimális tartományba terelhetjük, lényegesen kedvezőbb munkakörülményeket teremtve így.

Kapcsolódó cikkek