Mit kell elintézned, mielőtt Spanyolországba költöznél?

Megosztás

Spanyolország Németországhoz és Angliához viszonyítva jóval kisebb népszerűségnek örvend a kivándorlók körében, a KSH adatai szerint jelenleg közel 10.000 magyar él az Ibériai-félszigeten. Ha téged is vonz a napos ország, és mielőbbi költözést fontolgatsz, olvasd el a tanácsainkat arról, hogy milyen fontos elintéznivalóid akadnak a költözést megelőzően.

Lakhatás

Spanyolországba költözve három lehetőséged is van lakhatási szempontból. A régebb óta ott élő külföldiek azt javasolják, hogy először Airbnb szállást vegyél ki, és utána bőven lesz időd helyben megfelelő albérletet vagy öröklakást találni. Szerencsére a spanyol törvények nem korlátozzák a külföldiek tulajdonjogát az ingatlanokban, így ha van elég pénzed, akár vásárolhatsz is egy számodra megfelelő házat vagy lakást.

Költöztetés

Hacsak nem egyetlen bőrönddel indulsz útnak, akkor érdemes igénybe venned egy nemzetközi költöztető cég segítségét. Egy olyan profi brigád, mint a Visszuk.hu csapata garantálni tudja, hogy az ingóságaid épségben meg fognak érkezni a megadott címre. Bár minden stressztől, ami a költözéssel jár, nem fogsz tudni így sem megszabadulni, de jelentősen csökken a feszültség, ha professzionális cégre bízod a személyes tárgyaid költöztetését.

Munkakeresés

Ha az volt a terved, hogy kiutazol és a szerencsére bízod a sorsod, akkor arra kérünk, alaposan gondold át még egyszer ezt a tervet. Ugyanis Spanyolországban igen magas a munkanélküliek száma, ötből egy ember biztosan munkanélküli. Ez persze nem azt jelenti, hogy lehetetlen külföldiként munkát találni az országban, mindössze igen nagy energiákat kell a munkakeresésbe fektetni.

Ha teljesen tanácstalan vagy, vedd fel a kapcsolatot egy toborzó céggel (pl. Adecco), ők profi segítséget tudnak nyújtani ezzel kapcsolatban.

NIE azonosító

Külföldiként szükséged lesz egy NIE azonosítóra, hiszen enélkül semmiféle hivatalos ügyet nem fogsz tudni elintézni, legyen szó lakhatásról, munkavállalásról, bankszámlanyitásról vagy akár adófizetésről.

A NIE azonosítót, ha már az országban vagy, akkor a helyi rendőrségen keresztül tudod intézni. Ha még Magyarországon tartózkodsz, akkor a spanyol konzulátusnál tudod megigényelni, vagy felveheted a kapcsolatot egy spanyol képviselővel, aki meghatalmazással és némi anyagi juttatásért cserébe eljár a nevedben.

Spanyol bankszámla

Ha már a kezedben van a NIE azonosítód, bemehetsz bármelyik spanyol bankba bankszámlát nyitni. Azt tudni kell, hogy a helyi lakosok számára sokkal előnyösebb kondíciókkal léteznek számlák, mint a külföldi polgárok részére. Azonban lehetőséged van olyan bankszámlát nyitni, amely nem a helyiek számára készült. Bár e bankszámlatípus megnyitása igen egyszerű, ilyet csak akkor tudsz nyitni, ha 183 napnál kevesebbet fogsz évente Spanyolországban tölteni.

Kapcsolódó cikkek