Eloszlatunk öt tévhitet a jogosítványszerzéssel kapcsolatban

Megosztás

A jogosítványszerzés, a vezetésórák és az autósiskolák témakörében a mai napig is találkozunk olyan tévhitekkel, amelyek számos tanulót vezetnek zsákutcába. Többek között ezért is tartottuk fontosnak, hogy külön cikk keretei között oszlassuk el ezeket a tévhiteket.

Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg, mire érdemes kiemelt figyelmet fordítanod a jogosítványod megszerzésekor.

A magas elméleti tandíj és alacsony gyakorlati óradíj kombinációnak ne dőlj be

Tudod, hogy néz ki a legtöbb autósiskola működési modellje? Az elméleti tanórák díja megy a suli kasszájába, az oktatók pedig a gyakorlati órákért befolyó pénzt kapják. Vagyis a gyakorlati órák alacsony díja azt fogja maga után hozni, hogy kevés oktató áll majd rendelkezésre a gyakorlati órákhoz.

A látványosan olcsó vezetésóra nem biztos, hogy a legjobb befektetés

Egy gyakorlati oktatónak minden hónapban számolnia kell olyan kiadásokkal, mint a könyvelő, az üzemanyag, a szerviz, az amortizáció, a biztosítás vagy a tanpálya bérleti díja. Ha látványosan alacsony áron kell kínálnia a gyakorlati órákat, akkor neki alig marad rajta haszon. Vagyis türelmetlen, frusztrált és kevésbé koncentrált lesz, ami nem éppen ideális. Sajnos ez rányomhatja a bélyegét a te hangulatodra is vezetés közben.

Az e-learning önmagában még nem garancia a sikeres vizsgára

Persze vonzó lehetőség a lokációtól független tanulás lehetősége. Ugyanakkor az e-learning segítségével felkészülő diákok nagyobb eséllyel hasalnak el a KRESZ vizsgán. Fontos tehát az alapok elsajátítása, ami kizárólag szorgalmas tanulás útján lehetséges.

Ne csak a lokáció alapján válassz autósiskolát

Amennyiben a lakhelyedhez közel több autósiskola is működik, akkor ne csak a távolság alapján hozz döntést! Mindenképpen érdeklődj az egyes suliknál dolgozó oktatók felkészültségéről és modoráról, vedd figyelembe a díjakat, emellett pedig a gépjárműpark állapotáról is győződj meg.

Vedd fel a kapcsolatot valamennyi autósiskolával, kérj tőlük ajánlatot. Közben figyeld meg, mennyire kedvesek veled, illetve milyen mértékben találod szimpatikusnak a viszonyokat.

Az sem mindegy, hogy pontosan hol zajlanak a vezetésórák

A kötelező vezetésórák pontosan azért vannak, hogy a lehető legalaposabb felkészülést biztosítsák a forgalmi vizsgához. Ezért nem érdemes rutinná alakítani ezeket az alkalmakat, csakis a legkönnyebb utcákra koncentrálva.

Kérd meg tehát az oktatódat, hogy lehetőség szerint járjatok be minden vizsgaútvonalat, és készüljetek fel minden eshetőségre. Ezáltal az éles vizsga alatt nem érhet majd meglepetés, mert minden egyes szituációban rendelkezel már a kellő tapasztalattal. Ezáltal sokkal nagyobb esélyed lesz sikeresen teljesítened majd a forgalmi vizsgán is.

Kapcsolódó cikkek