Véd-e a házilag készített szájmaszk a koronavírus ellen?

Megosztás

A házilag készített szájmaszk a hiedelemmel ellentétben nem képes biztosítani a szükséges védelmet a koronavírus-fertőzés elkerüléséhez. Többek között ezért is szentelünk külön cikket ennek a témakörnek, hogy lehetőség szerint minél többeknek sikerüljön felhívni a figyelmét erre a tényre.

A cikkben tehát megmutatjuk, hogy miért nem véd kellően a házilag készített szájmaszk, emellett pedig egyéb szempontokra is felhívjuk a figyelmet a fertőzés elkerülése kapcsán.

A házilag készített szájmaszk viselése közben fennálló veszélyek

Az otthon, házilag előállított szájmaszkok és légzőmaszkok viselése több okból is kockázatot rejthet magában. Egyrészt ezek a saját készítésű maszkok nem simulnak elég szorosan a száj és az orr környékére, ennek megfelelően az általuk biztosított védelem mértéke igencsak megkérdőjelezhető.

Az sem garantált, hogy a saját magunk által előállított maszkok anyaga nem fogja átengedni a levegőben szálló egészen kicsi fertőzéseket. További veszélyforrásként értelmezhető, hogy a házi készítésű szájmaszkot viselő esetleg nagyobb biztonságban érzi magát, ezért bátrabban teszi ki magát a társas érintkezés veszélyeinek.

Ezért fontos kizárólag a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott maszkot viselni

A maszkok kapcsán alapvetően kétféle típust tudunk megkülönböztetni. Az egyik fajta a viselőjét védi, a másik pedig a környezetet. Bármelyikről legyen éppenséggel szó, a maszkon található tanúsítvány fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Léteznek ugyanis azok az európai és amerikai sztenderdek, amelyeknek a figyelembevételével az előállított maszkokat besorolják. A besorolás alapját pedig az képezi, hogy a levegőben megtalálható 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket milyen hatékonysággal sikerül kiszűrni.

Ezért is javasolt egyértelműen az FFP1-es, FFP2-es, illetve FFP3-as maszkok viselése. Ezek a típusok ugyanis el vannak látva a kellő védelemmel. Habár 100%-osan egyik maszk sem fog megvédeni minket a koronavírus-fertőzéstől, ezekkel a modellekkel ugyanakkor minimalizálni tudjuk a kockázat szintjét.

A megfelelő szájmaszk viselésének a hasznossága

Amennyiben a sztenderdeknek megfelelő FFP1-es, FFP2-es vagy FFP3-as maszkot viselünk, azzal saját magunk, valamint a környezetünk megóvásának érdekében is sokat tehetünk. A jó minőségű szájmaszk szorosan illeszkedik a szájra és az orr felületére, ezáltal is védelmet biztosítva a cseppfertőzéssel szemben.

A maszkot viselve ráadásul kevésbé érezzük majd az ingert, hogy a kezünkkel is az arcunkhoz nyúljunk. Ami pedig még inkább megnyugtató lehet, hogy ezek a maszkok a levegőben szálló veszélyes részecskéktől is megóvhatnak minket.

Természetesen a fertőzés elkerülése végett tényleg érdemes minimalizálni az emberi kontaktokat, ugyanakkor a megfelelő maszk viselésével is sokat tehetünk az ügyért.

Kapcsolódó cikkek