Ismerjük meg az igazi túlélőnek számító Kilbeggan whiskey történetét!

Megosztás

Egészen lebilincselő történet, összehasonlíthatatlanul karakteres ízvilág, valamint mesteri szinten kivitelezett érlelés. Többek között ezek a jellemzők teszik valódi prémium kategóriás itallá a Kilbeggan whiskey-t.

A legendás ír fajták egyik jeles képviselőjéről szól tehát ez a bejegyzés. A cikkben egyaránt kitérünk a lepárló kalandos történetére, részletezzük a nemes ital elkészítésének lépéseit, egyúttal a rá jellemző ízvilágot is igyekszünk körülírni.

Egy márka, amely a folyamatos nehézségek ellenére is talpon tudott maradni

Az 1757-es esztendőre datálható annak az időpontja, amikor Matthias McManus megalapította a Kilbeggan lepárlóját. A pozitív fogadtatást kapó és sikeres italmárka kezdeti tündöklése után viszont egymást érték a különböző megpróbáltatások.

Elsőként az 1779-es Lepárlási Törvény korlátozta a tevékenységet, utána következett a Mértékletességi Mozgalom, 1878-ban pedig egy tűzvész mért kis híján végleges csapást a lepárlóra. Aztán 1917-ben Nagy-Britannián élelmiszerhiány söpört végig, majd pedig az Amerikában bevezetett szesztilalom negatív hatásai gyűrűztek át az ír üzemre.

Végül 1982-ben a város lakosai kezükbe vették az irányítást a Kilbeggan Megőrzési és Fejlesztési Egyesület létrehozásával, ezáltal sikerült stabil alapokra helyezni a működést.

Így készül a legendás Kilbeggan whiskey

Helyben termesztett árpa, vagy másnéven „single grain” malátázása képezi a whiskey alapját, amelyhez legalább egyfajta gabona még felhasználásra kerül. A cefre hűtését a Brosna folyó vizének felhasználásával kivitelezik, hogy aztán az alapanyag az erjesztő tartályokba kerüljön át.

Ezután következhet a lepárlás, amelynek végeztével az értékes párlat apró Bourbon tölgyfahordókban várhatja az érlelést. Azt az érlelést, amely négy teljes éven át történik, hozzájárulva ezzel a végül poharakba kerülő ital karakteres ízvilágához.

Egyébként is törvény szabályozza a folyamat hosszúságát. Szám szerint a három évnél és egyetlen napnál rövidebb ideig érlelt italok között egyet sem illethet ír whiskey elnevezés.

Készítsük fel az ízlelőbimbókat a hamisítatlan ízkavalkádra

Az iDrinks kínálatában megtalálható Kilbeggan whiskey kóstolása ugyanis nem akármilyen ízélménnyel kecsegtet. Azok a tölgyfahordóban töltött évek bizony megteszik a hatásukat, ezért a robosztus aromák megtapasztalása ne érjen minket meglepetésként.

Markáns és erőteljes karakter jellemzi tehát az aranysárga színű nedűt, amely önmagában kortyolgatva is örömteli lehet a szerencsés ízlelő számára. Sokan igyekeznek fokozni az élményt azzal, hogy kólát, gyömbérsört vagy éppenséggel szódát is fogyasztanak mellé.

Persze egy valódi ínyenc, vagy első ízben a Kilbeggan whiskey-t a poharában tudó érdeklődő minden bizonnyal megmarad a hagyományos felállásnál. Ezt pedig semmiképpen sem bánja meg.

Kapcsolódó cikkek