Mit kell tudni a tenyésztett gyöngyökről?

Megosztás

A gyöngyök népszerűsége töretlen az egész világon, hiszen nincs még egy hasonló drágakő. Hiszen minden gyöngy egy élőlény belsejében fejlődik ki, legyen szó természetes vagy tenyésztett gyöngyről. Miben különböznek egymástól, és milyen különös ismertetőjegyeik vannak?

A természetes gyöngyöktől a mesterséges gyöngyökig

Minden gyöngyszem különleges és egyedi, nincs is két egyforma a világon. Ma már meglehetősen megcsappant a természetes gyöngyök száma, mivel az elmúlt 2 évszázad lehalászásának következménye, hogy rengeteg tengeri kagylófajt végleg eltöröltek a föld színéről. Ezáltal pedig az általuk létrehozott természetes gyöngyök is elfogytak, de nincs ez másként a természetes édesvízi gyöngyökkel sem. Így nem is meglepő, hogy a természetes gyöngyök értéke az egekbe szökött, hiszen ritkaságuk a végletekig tolja az értéküket.

Azáltal, hogy megfogyatkoztak a természetes gyöngyök, megnőtt a kereslet a tenyésztett gyöngyök iránt, aminek az eljárása Japánban került kifejlesztésre és hódította meg a különböző országokat. Manapság a tenyésztett gyöngyök tipikus lelőhelye Japán, Kína, Polinézia, Ausztrália és a Cook-szigetek, míg a maradék természetes gyöngy a Perzsa-öböl és a Vörös-tenger térségéből származik.

A tenyésztett gyöngy által megkövetelt eljárás nem annyira bonyolult, hiszen csak segít a természetnek abban, hogy elvégezze azt a munkát, ami amúgy is történne a kagylóknál. Abban különbözik, hogy a kinyitott kagyló belsejébe 1-20 darab gyöngyházgolyót ültetnek, ami meggyorsítja a folyamatot, hiszen 1 milliméternyi gyöngy kifejlődéséhez 3 év szükséges. Ezek a kagylók általában 3-8 év alatt készülnek el a “munkájukkal”. Mivel minden kagyló más, így minden gyöngy alakja, fénye, nagysága különböző lesz, ám mégis, valamilyen módon osztályokba kell sorolni őket.

Ha igazán jó minőségű tenyésztett gyöngyre vágyunk, akkor mindenképp érdemes átböngészni a Perla for You kínálatát, ahol szebbnél szebb, kézzel készített egyedi ékszerekre bukkanhatunk.

Főbb jellemzők

A gyöngyök összehasonlításául az úgynevezett 5S szolgál, ami alapján különböző osztályokba sorolják őket. Ennek során nézik a gyöngyök méretét, alakját, fényét, felületét és árnyalatát.

Ezek keménységét pedig a Mohs-skálán mérhetjük le, amin a gyöngy 3-4 Mohs-nak felel meg. Azt azért tudni kell, hogy a gyémánt képviseli a 10 Mohs értéket.

A gyöngy árát meghatározza, hogy édesvízi vagy tengeri gyöngyről van-e szó, illetve, hogy mesterséges vagy természetes keletkezésűről beszélünk.

Kapcsolódó cikkek