Hasznos tippek a függönyök és szőnyegek tisztításához

Megosztás

A függönyök és szőnyegek tisztítása szerencsére nem számít minden héten elvégzendő feladatnak, egy-egy nagytakarítás alkalmával azonban mindenképpen a szükséges teendők közé tartoznak.

Aggodalomra azonban semmi ok, mert ha betartjuk az ebben a bejegyzésben leírtakat, akkor egész könnyedén boldogulni fogunk. Cikkünkben ugyanis egyaránt bemutatjuk a függönyök, valamint a szőnyegek tisztításának menetét is, méghozzá lépésről lépésre.

A függönyök tisztításának első lépései

Ha nagytakarításba fogunk, akkor az első teendőink egyike legyen a függöny tisztítása. Mivel ideális esetben fentről lefelé haladunk, így a függönyről aláhulló por és kosz takarítását később meg tudjuk oldani.

Szükségünk lesz egy stabil és megbízható létrára az Állványbázis.hu-tól, amelyet tegyünk egy biztos helyre, közvetlenül az ablak mellé. Szép nyugodtan vegyük le a függönyt egyenként a csiptetőkről, és aztán vezessen utunk a mosógép vagy a fürdőkád felé.

Ami a mosás alkalmával használt tisztítószert illeti, a kiválasztása során feltétlenül olvassuk el a felhasználási javaslatot. Csakis olyan készítményt alkalmazzunk tehát a függöny tisztításához, amely jó eséllyel nem fog kárt tenni az anyagban.

Amikor a függöny mosása sikeresen megtörtént

Ha patyolattiszta függöny látványát szeretnénk az ablakokban, akkor a következő teendőnk a mosás. Ezt kellő óvatosság mellett és a megfelelő mosási beállításokat alkalmazva megtehetjük géppel is, de bizonyos esetekben elegendő lehet egy áztatás.

Amíg a mosás tart, addig lesz időnk alaposan megtisztítani az ablakokat is. Ezáltal a nap végére még esztétikusabb és szemre is tetszetősebb összképet tudunk elérni.

A függöny tisztításában az egyik legjobb, hogy nem kell vasalni. Amikor a gép végzett a mosással, akkor rázzuk ki alaposan, és már mehet is vissza a helyére. Ehhez használjunk ismét kellően stabil állványt vagy létrát, és a csiptetők alkalmazásával szépen rakjuk vissza függönyünket.

Így érdemes eljárnunk a szőnyegek tisztítása során

Egy hetente esedékes takarítás során sokszor elegendő az is, ha a nappaliban vagy a hálószobában megtalálható szőnyeget alaposan kiporszívózzuk. Bizonyos időközönként azonban ennél valamelyest komolyabb tisztításra is szükség van.

Célszerű ilyenkor felcsavarnunk magát a szőnyeget, és ha van rá lehetőségünk, akkor a szabadban kitennünk egy poroló vasra. Jó alaposan püföljük meg mindkét oldalán, hogy a benne felgyülemlett por szabadon távozhasson.

Ha szeretnénk még alaposabb tisztítást végezni, akkor mossuk át vizes szivacs és tisztítószer segítségével is. Ekkor nem marad más dolgunk, mint megvárni a száradást, majd pedig a valósággal újjászületett szőnyeget visszavinni a lakásba.

Kapcsolódó cikkek