USB pendrive

Megosztás

Mindenki jól ismeri ezt a fogalmat. Sok embernek van a táskájában vagy az autójában is, de ha ott nem is, otthon vagy a munkahelyén mindenféleképpen van belőle legalább egy. Az ujj nagyságú tollmeghajtó a legkönnyebben szállítható adattárolási megoldás. Ezt természetesen a méretének köszönheti. Ezek az adattároló eszközök az elektronikus adattároló megoldások közé tartoznak.

Csatlakozásuk, rendszerük

A pendrive-ok mindegyike kivétel nélkül az USB porton keresztül csatlakoztatható egy másik eszközhöz, és így tudunk bármilyen formátumú adatot elhelyezni vagy lementeni róla. A csatlakozók közül megkülönböztetünk A, B és C típusokat. Az A az eredeti USB port, a B-t leginkább a kiselektronikai eszközök használják, ez az úgynevezett micro USB. A pendrive-ok legtöbbje csak a sima, hagyományos A jellegű portra készült. Ezen kívül szabványszámok utalnak még a minőségre. Értelemszerűen a magasabb szám gyorsabb adatátviteli sebességet takar.

Méretük, külsejük

DVDolcson.eu-nál a pendrive-ok változatos méretben elérhetőek. Egyes esetekben, ha fényképet készítettünk egy fotósnál, akár csak egy igazolványképet, azt egy pendrive-on adja át nekünk. De ugyanez elmondható az esküvői és műtermi képekről is. Kezdve a pár 100 MB mérettől egészen már az 512GB modellekig vannak meghajtók a piacon. Méretükkel az áruk is növekszik. Szerencsére sosem egyenesen arányosan, és néha akciósan ki lehet fogni egy megfelelő méretű tárhellyel rendelkező darabot.

A tárhely méret mellett vannak, akinek fontos lehet a külső megjelenésük is. Cégek és üzletek szoktak saját arculatukra tervezett modelleket készíttetni ügyfeleik, partnereik számára. De a gyártók a lakossági felhasználókra is gondolnak, így a különböző színekben, valamint rajzfilmfigura vagy filmhős arculatát követő dizájnok is megtalálhatóak. Egyes stílusokból akár egy teljes sorozat begyűjthető, hasonlóan a Kinder tojás figuráihoz. Bár ezeknek a tárolókapacitásuknak köszönhetően sokkal nagyobb hasznát vesszük, mint a kis, műanyag figuráknak.

Védelmük

A pendrive-ok félvezető elemekből épülnek fel. Ezért erős mágneses terek közelében, és erősen árnyékolt helyeken is adatvesztésnek és az eszköz elromlásának is ki vagyunk téve. Akár a háztartási gépek közelében, de fémdetektorok, metró és villamos pálya közelében is lehetnek ilyen területek. Egyrészt jó, ha ezen az eszközökön mindig csak a dokumentumaink másolatát, és nem az eredeti, egyetlen verzióját tartjuk.

Másrészt felszerelkezhetünk úgynevezett fizikai védelemmel felszerelt kivitelekkel is. Ezek ellenállóak ütésnek, az édes- és a sósvíznek egyaránt. Vannak speciális védelemmel felszereltek, amelyek már a mágneses térrel és röntgennel szemben is védettséget nyújtanak nekünk és a személyes adatoknak is. A személyes igényeinket figyelembe véve van nekünk ideális, megfizethető modell. Ha nem is rendszeresen, de alkalmanként jó, ha van egy még üres, kisméretű adathordozó a kezünk ügyében.

Kapcsolódó cikkek