Trump már kórházban – az amerikai elnök útja az “európai kamuvírustól” a kórteremig, súlyosabb lehet az állapota

Megosztás

Donald Trump már csak az életkora miatt is az átlagnál erősebben veszélyeztetett. Végül őt is utolérte a végzet, megfertőződött a koronavírussal, amit korábban hosszú hetekig, hónapokig komolyan se vett. Most viszont súlyosabb lehet az állapota, mint amit közölnek róla.

Az amerikai elnök elkapta a koronavírust, elővigyázatosságból vitték kórházba. Ugyan enyhe tünetei voltak, de kora és túlsúlya növeli a súlyosabb tünetek kialakulásának kockázatát.

A Walter Reed katonai kórházba szállították Donald Trumpot, akiről péntekre virradóra derült ki, hogy pozitív lett a koronavírustesztje – közölte a Fehér Ház. A 74 éves amerikai elnököt a bejelentés szerint megfigyelésre vitték be az intézménybe, ahol néhány napot fog tölteni elővigyázatosságból. Az elnök azt közölte, a kórházból fog dolgozni.

Trumpnak enyhe tünetei voltak pénteken, mikor a feleségével, a szintén koronavírus-fertőzött Melania Trumppal együtt karanténba került.

Az elnök a Fehér Ház közlése szerint óvintézkedésből kapott egy “gyógyszerkoktélt”, fáradtnak de jókedvűnek érezte magát. A nap folyamán szakértők azonban figyelmeztettek, mind Trump kora, mind az a tény, hogy a politikus túlsúllyal küzd növeli a súlyosabb tünetek kialakulásának kockázatát.

Trumpot, aki korábban kisebbíteni próbálta a járvány jelentőségét, nagyon kényes időpontban érte utol a betegség, hiszen 32 nap múlva rendezik a következő elnökválasztást. Demokrata párti kihívója, Joe Biden – akinek negatív lett a nap során elvégzett tesztje – előbb gyors felépülést kívánt ellenfelének, majd egy kampányrendezvényen már arról beszélt: az elnök pozitív teszteredménye is felhívja a figyelmet a koronavírus súlyosságára. Esetleg egy pohár fertőtlenítőszer segítene, ahogy azt az Elnök Úr felvetette néhány hónappal ezelőtt?

Frissítés:

Első információk szerint erre mindössze elővigyázatosságból került sor, nemrég azonban orvosa bejelentette, hogy Trump elnököt

KÍSÉRLETI SZEREKKEL KEZELIK.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az általa kapott kezelés nincs törzskönyvezve, még a most egyre gyakoribbá váló gyorsított eljárással sem. A Fehér Ház orvosa, Sean Conley közlése szerint az elnök egyetlen dózist kapott a Regeneron által előállított, REGN-COV2 elnevezésű, ú.n. poliklonális antitest koktélból, melynek alkalmazása során nem lépett fel váratlan komplikáció.

A gyártó éppen kedden közölte, hogy a vizsgált szer képes volt a betegben kimutatható vírus mennyiségének csökkentésére, és a tünetek javulásáig eltelt idő lerövidítésére is. A szert egyébként kórházi kezelést nem igénylő, tehát viszonylag enyhébb lefolyást mutató betegekben vizsgálták. Emiatt, illetve annak okán, hogy a szer még nincs törzskönyvezve az amerikai szövetségi gyógyszerhatóság által, több prominens orvosszakértő is értetlenkedésének adott hangot.GettyImages-1278141362Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary

Az igen jó hírben álló Brigham and Women’s Hospital, vagyis a Harvard Egyetem oktató kórházának orvosa, Jeremy Faust szerint az elnök orvosai vagy nem olvasták el a szer útmutatóját és az orvosi szakirodalmat, vagy

AZ ELNÖK ÁLLAPOTA SÚLYOSABB LEHET A KÖZÖLTNÉL,

vagyis bármit hajlandók neki beadni, amitől javulás várható. Az elnök orvosának közlése szerint Donald Trump ezen kívül D vitamint, Aszpirint, Cinket, Famotidint (ami egy gyomorsav csökkentő szer) és Melatonint is kap. Az elnök által köztudottan régóta szedett koleszterin csökkentőt nem említette Conley doktor, pedig legfrissebb szakirodalomban vannak olyan adatok, melyek szerint ennek szedése esetleg, ismeretlen módon ugyan, de jótékony hatású lehet Covid esetében.

Hvg.hu, Index.hu

Kapcsolódó cikkek