A nyár elmaradhatatlan finomsága – lángostúra Miskolcon

Megosztás

Könnyen előfordulhat, hogy nem létezik olyan magyar ember, akinek eltelhet akár csak egy szezon is lángos nélkül. Nem meglepő, hiszen a laktató étel múltja hosszú időre nyúlik vissza és valódi hungarikumnak számít. Sokan mindennel megkenve és megpakolva szeretik, de van olyan is, aki a simára esküszik, egy kis fokhagymával és sóval.

Készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. Kezdetben a kenyértészta dagasztóteknőből kikapart maradékából, vagy a lecsípett darabjából készült. Eleinte kemencében sütötték, majd zsírban, amit később az olaj váltott fel. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, bár mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból is választhatunk – írja a Hungarikumok Gyűjteménye.

Hagyományos, friss és forró

A miskolci kínálat a hagyományostól egészen a legmerészebb variációkig számos feltéttel kecsegteti a falatozni vágyókat. A strandok és a város ajánlatai nem sokban térnek el egymástól. A két lubickolás között elfogyasztott harapnivaló valamivel drágább, a városban pedig nagyobb választékból és szokatlanabb érdekességekből szemezgethetünk.

Az Ellipsumban a simától, (1000 forint) a füstölt sajtosig, illetve tejfölösig (1400 forint) minden fogy, de a legkelendőbb természetesen a klasszikus sajtos-tejfölös (1800 forint) A Selyemréten hasonló a helyzet, bár itt az utóbbi egy kicsit drágább, 2000 forint.

A városban fellelhető lángosozók ajánlataikban szintén hajaznak egymásra. A mobil bódék és az állandó helyszínek között nagy népszerűségnek örvendenek a jól a bevált piaci büfék is, különösképp a mindenki által jól ismert Búza téren. Itt, alapanyagok terén semmiben nem szenved hiányt a kínálat. Tejföl, sajt, füstölt sajt, bacon, juhtúró és lilahagyma ízeit kóstolhatjuk különböző variációkban, 1300-1700 Ft-ig terjedő árakkal.

A Búza téren gyrost is ehetünk

Érdekesség, hogy a manapság nagyétkűek által közkedvelt göngyölt lángosok sem kerülnek sokkal többe. A tésztába sonkát, sajtot, vagy akár tarját is kérhetünk (1400-1700 forint). Az igazán bátrak 1650 forintért válogathatnak az étlap igencsak rendhagyó alapanyagaiból is (BBQ szósz, tépett hús, füstölt kolbász, juhtúrós tejföl), melyek az eredeti elképzelésben korántsem tartoztak az ismert repertoárhoz.

Az egészen elképesztő különlegességek tekintetében elsők között szerepel az A-Vasaló Bisztró, ahol 890-től 2890 forintig terjednek az árak, frissen sült kedvencünket pedig olyan nem mindennapi feltétekkel fogyaszthatjuk, mint a marha, sertésragu, csirke, császárszalonna, vörösbab, jégsaláta, vagy coleslaw saláta. Amennyiben ez nem lenne elég extrém, étkezésünk után választhatunk a bisztró desszertnek szánt lehetőségeiből is, melyek között szerepel fahéjas-almás, nutellás-cseresznyés, szilvalekváros és túró rudis lángos is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek