A mai naptól megyénkben is érvénybe lép a tűzgyújtási tilalom

Megosztás

Az országot sújtó kánikula miatt a hatóságok a mai naptól Magyarország teljes területére, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is tűzgyújtási tilalmat hirdettek, írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Csütörtöktől tilos tüzet gyújtani az erdőkben, beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is, de ebben a fokozottan tűzveszélyes időszakban a parlag- és gazégetés sem engedélyezett. A Nébih megjegyzi, a hőség miatt megnőtt a kockázata a tűz kialakulásának, akár egy kisebb szél is gyors tűzterjedést okozhat.

A tilalom ugyan a belterületeket nem érinti, de a hatóságok azt javasolják a lakosság számára, hogy zárt égésterű eszközöket használjanak. Ennek oka, hogy a nyitott égésterű fatüzelésnél az izzó, parázsló növényi részek is képesek akár több száz méterre elrepülni, majd meggyújtani az ottani növényzetet.

A hatóságok kérik a lakosságot, fokozottan ügyeljenek a tilalom betartására, mert mint írják, “egy másodperc odafigyeléssel elkerülhető lehet a 100 órás tűzoltás és a 100 éves erdészeti helyreállítás”.

(kiemelt képünk illusztráció)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek