“Van olyan gyerekünk, aki pottyantós vécében született” – a borsodi zeneiskola

Megosztás

A zene gyógyító erejéről, a testi-lelki hatásáról ódákat lehetne zengeni. De szavak helyett beszéljen a tornanádaskai példa, ahol hosszú évek kitartó munkájának gyümölcseként hátrányos helyzetű gyerekek komolyzenei “hálót” kapnak az országban tizenhét településen jelenlévő Symphonia Alapítványtól.

“Nem halat kell nekik adni, hanem meg kell tanítani őket halászni” – ebben a szellemben folyik a zenei oktatás Tornanádaskán, az alig 800 lelket számláló településen. A borsodi község a közelmúltban leginkább negatív hírekkel került a címlapokra. Mi is írtunk arról, hogy a szlovák határ mellett fekvő településen a szülők a börtönbe ki-be járnak, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. És amellett sem tudtunk elmenni szó nélkül, hogy a júniusi választások előtt két hónappal letartóztatták Beri Tamást, a település polgármesterét uzsorázás gyanúja miatt.

Az alapítvány dolgozói missziónak tekintik a zeneoktatást a hátrányos helyzetű településeken (Fotó: 24.hu)

Miközben a gyerekek a zenekarban örömzenét játszanak, észrevétlenül tanulják meg a társadalmi együttműködés alapjait és szoknak rá a mindennapi munkavégzésre, amely ebben a formában nem tűnik számukra kényszernek, a közös koncertek révén szinte azonnal jelentkező sikerélmény hatalmas motiváló erő. A tanulóik kb. 80%-a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, akik különféle támogatások segítségével ingyenesen kapják meg a zenetanulás lehetőségét.

Hitvallásuk szerint a zene segít ezeknek a fiataloknak, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, hogy a nehéz körülmények között találjanak valamilyen kapaszkodót. “Van olyan gyerekünk, aki a pottyantós vécében született. Nehéz sorsok vannak, pont ezért vagyunk itt.” – mondja Kiss Sándor, a Symphonia Alapítvány tanára, aki szerint az a legfontosabb, hogy elnyerjék a gyerekek bizalmát. Az elmúlt nyolc év munkájáról a 24.hu videójából még többet meg lehet tudni:

Fotó: Symphonia Alapítvány

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek