Nyílt vízi strandkörkép Borsodban: vannak kiválók, vannak ki nem nyitók és életveszélyesek is

Rádió M plázs

Megosztás

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei természetes fürdőhelyek 2024-es szezonjáról szóló részletes jelentés szerint a megyében 9 nyilvántartott és ellenőrzött természetes fürdőhely található, melyből 5 jelezte, hogy idén kinyit, és további egy megnyitása várható.

A fürdőhelyek változó nyitvatartási időszakokkal üzemelnek:

  • Arló Suvadás Liget május 21-től augusztus 31-ig,
  • a RádióM Mályi Plázs június 1-től szeptember 15-ig,
  • a muhi RealXtreme Víziparadicsom június 1-től augusztus 31-ig,
  • míg a Vadna-Park Üdülőközpont két strandja július 1-től augusztus 31-ig tart nyitva.

Néhány strand idén különböző okok miatt nem nyit ki: a Mango Beach – Mályi a magas vízállás miatt, a Tiszabábolna Babuna Beach az üzemeltető döntése alapján, míg a mezőzombori Dorgói-tó strandján továbbra is érvényben van a 2023 júliusában elrendelt fürdési tilalom cianobaktérium burjánzás miatt.

Az Európai Bizottság osztályozása szerint a strandok minősítése változó: a RádióM Mályi Plázs, a Muhi RealXtreme Víziparadicsom és a Mango Beach – Mályi kiváló, a Vadna-Park Üdülőközpont 1. strandja jó, míg a 2. strandja tűrhető minősítést kapott. Több strand, köztük a Nyékládháza Önkormányzati Strand és az Arló Suvadás Liget, kellő számú minta hiányában nem minősíthető kategóriába került.

A jelentés külön felhívja a figyelmet a nem kijelölt fürdőhelyek, különösen a Miskolc környéki bányatavak veszélyeire.

Ezek a vizek nincsenek fürdőzésre kijelölve, hiányoznak a szükséges közegészségügyi feltételek, és a vízminőségük sem ellenőrzött. A fertőzésveszély mellett egyéb kockázatokat is rejtenek, például hirtelen mélyülnek és a víz nyáron is jéghideg lehet.

A vízszennyezés forrásai között szerepel az infrastruktúra hiánya, a szemét, hulladék, fekália, halak beetetése és a gépkocsimosás.

Az apci bányató

A népegészségügyi hatóság a nyitvatartási szezon alatt folyamatosan ellenőrzi a strandok vízminőségét és közegészségügyi megfelelőségét helyszíni szemlékkel és laboratóriumi vizsgálatokkal. A hatóságok nyomatékosan javasolják, hogy a lakosság csak a hivatalosan engedélyezett, biztonságos és rendszeresen ellenőrzött fürdőhelyeket látogassa, hangsúlyozva, hogy a nem kijelölt vizeket mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

Önnek melyik a kedvenc természetes vízi strandja megyénkben?

Forrás és címlapi fotó: Termalonline

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek