Miniszterből asztalos: Varga Judit az ÁSZ elnökével alapított asztaloscéget

Varga Judit

Megosztás

Varga Judit, aki korábban igazságügyi miniszter, illetve Magyar Péter felesége volt, és Windisch László, az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke, közösen alapítottak egy asztaloscéget 2024. június 21-én. Mondhatni, összebútoroztak. A két ismert közéleti személy kapcsolatáról már hónapok óta tudni, többször jelentek meg együtt kulturális rendezvényeken, fotózták már őket le kézenfogva is.

A kapcsolatról Varga volt férje, Magyar Péter is nyilatkozott a Válasz Online-nak április elején adott interjújában. Szerinte Varga éppen e viszony miatt mondott le igazságügyi miniszteri pozíciójáról 2023 júliusában. Magyar kiemelte, hogy a kapcsolat teljességgel összeférhetetlen volt a kormányzati pozíciójával, és véleménye szerint ez az összeférhetetlenség Varga lemondása után is fennállt, tekintve, hogy Varga a Fidesz EP-listavezetője lett, míg Windisch az ÁSZ elnöke maradt.

Ez a helyzet több szempontból is problematikus. Az ÁSZ feladata többek között a pártok pénzügyi működésének és a kampányköltségek ellenőrzése, így egy ilyen szoros személyes kapcsolat az ÁSZ elnöke és egy vezető politikus között komoly összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel. Az ÁSZ saját etikai kódexe is hangsúlyozza az elfogulatlanság fontosságát, beleértve a személyes érintettség és az érzelmek szerepét.

Most azonban, hogy Varga közéleti pozícióiról lemondott – bár a 2022-ben a Miskolci Egyetemen létrehozott Közép-európai Akadémiának továbbra is a tagja maradt és az ott folytatott tevékenységéért 1 és 5 millió forint közötti összeget kap, noha az akadémia honlapján nincs nyoma a tevékenységének –, a kapcsolatot már nincs miért titkolni.

Windisch-sel közös cége a Picidae Famíves Kft. nevet kapta, a Picidae a harkályfélék madárcsalád latin neve. A cég főtevékenységeként az “egyéb bútor gyártása” kategóriát jelölték meg, ami arra utal, hogy a vállalkozás elsősorban bútorok készítésével és esetleg egyedi bútortervezéssel foglalkozhat.

A Picidae Kft. 5 millió forintos jegyzett tőkével alakult, székhelyének Windisch címét jegyezték be, míg a miskolci születésű Varga Judit az ügyvezető. Ő a Hajdú Péternek adott interjújában már beszélt az asztalossággal kapcsolatos terveiről: „Ha ez az egész őrület, ami itt most zajlik, engedi azt a szabad szellemi kapacitást nekem, hogy tudjak most már tényleg a fafajtákkal foglalkozni – mert a múlt héten kezdődött és bő egy évig tart –, akkor fogok kapni, ha jól csinálom, egy középfokú szakmai képesítést. Szeretném komolyan venni ezt a dolgot”. Az asztalosságban az ragadta meg leginkább, hogy a befektetett munka eredménye közvetlenül is látható.

Természetesen már mém is született erről az interneten. Ujjé!

Címlapi fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek