Egy borsodi iskola messze az átlag felett teljesített a természettudományos kompetenciamérésen

iskola

Megosztás

Sajnos már hozzászokhattunk, hogy amikor kompetenciafelmérésre kerül sor, akkor a borsodi diákok az egyik legrosszabbul teljesítők között vannak, és sajnos ez a legutóbbi mérés során sem volt másképp. Akadt azonban egy borsodi iskola, amely a 2023-as természettudományos kompetenciamérésen kiemelkedően jól teljesített.

Amint arról már korábban írtunk mi is, a 2023-as országos kompetenciamérések eredményei ismét rámutattak a jelentős területi és társadalmi egyenlőtlenségekre a magyarországi oktatásban. Az eredmények drámai romlást mutattak az előző évihez képest, különösen az észak-magyarországi régiókban élő diákok körében.

Az előző tanévben a kompetenciamérést 2023. március 20. és 2023. június 9. között a 4-11. évfolyamon 3069 intézmény mintegy 582 347 tanulója írta meg. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2023-ban a 6. 8. és 10. évfolyamon minden mérési területen alacsonyabb átlageredmények születtek a 2022-es eredményekhez képest, emlékeztet az eduline.hu.

Ez a természettudományos kompetenciamérések során sem volt másképpen, és sajnos továbbra is a három észak-magyarországi megye, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg teljesítettek a leggyengébben.

Az iskola hatodikosai ugyanis 230 képességponttal értek el magasabb pontot az országos átlaghoz képest, de a hetedikesek és a nyolcadikosok is bőven megugrották az átlagot. Pedig az iskolához tartozó háttérindex mindössze -2,49-es, ami kifejezetten alacsony mutató.

Az Eduline rámutatott, hogy bár néhány jó eredményt sikerült felmutatni, összességében a magyar diákok messze elmaradnak a korábbi évek teljesítményétől. A szakértők szerint még mindig a covid hatásai érezhetők ezeken a tanulókon, ez pedig a nemzetközi PISA-eredményben is megmutatkozik.

Egy másik fontos indok a rosszabb teljesítmény mellett a tanárhiány, hiszen nem csak matematika, hanem természettudományos szakos tanárból is kevés van hazánkban. Úgy tűnik, ez a helyzet nem fog változni a következő években sem, hiszen az idei felvételin sem volt nagy az érdeklődés például az osztatlan fizikai- vagy kémiatanári szakok iránt.

Kiemelt képünk illusztráció

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek