Hagyományőrző fiatalok léptek fel a Művészetek Házában

Megosztás

A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület „XIII. Dunán innen, Tiszán túl” címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt szervezett. A rendezvény, amelyet a Művészetek Házában tartottak, nemcsak a tehetségek támogatását tűzte ki célul, hanem a művészet és a magyar kulturális értékek népszerűsítését is a fiatalok körében.

A verseny négy népi műfajra – népmese, népzene, népdal és néptánc – összpontosított, erről írt a MiNap.

A résztvevők 58 produkcióval mutatkoztak be, összesen 280 gyermek részvételével, árulta el Rákóczi-Fekete Mónika, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke. A verseny fő célja a magyar-magyar kapcsolatok erősítése és a bizalomra épülő kapcsolatok kialakítása volt.

A program egyre népszerűbb, évről évre több jelentkező van, nemcsak Magyarországról, hanem a Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is érkeznek fiatalok. Sebestyén Márta, a rendezvény fővédnöke, örömét fejezte ki a sok tehetséges gyermek részvétele kapcsán.

Bár versenyről van szó, és dönteni kell, szerinte minden résztvevő nyertesnek tekinthető. Kiemelte, hogy a gyermekek számára lelki és szellemi feltöltődést biztosít a rendezvény, amit magukkal vihetnek a jövőbe. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes hozzátette, hogy a mai médiazajban nehezebb a valódi értékeket elérni, de ez a rendezvény segít ebben.

Kép: Osztie Tibor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek