Szerdán Szalamander Miskolcon

Megosztás

Június 26-án szerdán Miskolcon lesz a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított Selmeci diákhagyományok talán leglátványosabb eleme a Szalamander.

A Selmeci diákhagyományok egyik legkiemelkedőbb eseménye a Szalamander, amely egy különleges búcsúzási rituálé az egyetemi tanulmányok végén. Ez az ünnepélyes esemény lehetőséget ad a végzős hallgatóknak, hogy méltó módon köszönjenek el attól a várostól, amely tanulmányaik alatt otthont adott nekik. Miskolcon ez a lenyűgöző ceremónia a város szívében zajlik.

A Szalamander hagyománya nem korlátozódik csupán a magyarországi felsőoktatási intézményekre. Miskolc testvérvárosában, a szlovákiai Banská Štiavnica (Selmecbánya) egyetemén is elevenen él ez a tradíció, ami jól mutatja a hagyomány határokat átívelő erejét.

Szalamander: A miskolci egyetemista évek egyik legszebb lezárása – hirek360.hu

A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak fáklyás felvonulása bevilágította a város főutcáját. A selmecbányai diákhagyományoknak megfelelően, Szalamanderrel búcsúztak az egyetemi évektől és Miskolctól, ahová örök emlékek kötik őket. A szimbolikus pillanatokkal teli menet azon ritka alkalmak egyike, amikor a hagyományok kilépnek az universitas falai közül, és az egész város bepillantást nyerhet abba, hogy mit jelent a selmeci szellem, a közel 250 éves örökség.

A 2024-es Szalamander eseménysorozat részletes programja a következő:

Az ünnepség a végzős diákok ünnepélyes faültetésével kezdődik 18:00 órakor a Miskolc-Egyetemváros C/2 parkolójában, a JÓ SZERENCSÉ” térbetűnél. Ez a 2022-ben indított hagyomány szimbolikus jelentőséggel bír: a frissen elültetett fa az ALUMNI közösség összetartását és az egyetemhez való kötődést jelképezi, miközben környezetvédelmi célokat is szolgál. Az esemény maradandóságát egy emléktábla biztosítja, amelyen feltüntetik a faültető évfolyamok adatait.

Este 20:30-kor kezdődik a városi ballagási ünnepség a Polgármesteri Hivatal régi bejáratánál. Itt a Miskolci Egyetem nyolc karának végzős hallgatói díszsorfalat állnak, miközben a város és az egyetem vezetői búcsúbeszédeket mondanak. Veres Pál polgármester Miskolc nevében, Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes az egyetem képviseletében szól az egybegyűltekhez, míg a hallgatók nevében Nagy Sándor, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar valétaelnöke mond beszédet.

A tulajdonképpeni Szalamander felvonulás körülbelül 20:50-kor veszi kezdetét. A menet útvonala a Városház tértől indul, majd a Széchenyi utcán és a Kazinczy utcán át a Petőfi térre érkezik. A menetet bányászlámpásos hallgatók vezetik “szalamander” alakzatban, őket követik a fáklyás végzős hallgatók, akik hagyományos “Bursch-nótákat” énekelnek útközben.

A felvonulás egyik jelentős állomása a Földes Ferenc Gimnázium, ahol kb. 21:15-kor emléktábla-koszorúzásra kerül sor. Ez az esemény tiszteleg az előtt a tény előtt, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949 szeptemberében ebben az épületben kezdte meg működését.

A Szalamander záróakkordjaként, kb. 22:00 órakor a Petőfi téren ünnepélyes zászló- és tisztségátadásra, valamint koszorúzásra kerül sor. A bányászlámpás hallgatók körbeállják a teret, miközben Csontos Attila, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar valétaelnöke búcsúbeszédet mond. Ezt követően eléneklik a karok himnuszait, majd a valétaelnökök szimbolikusan átadják tisztségüket utódaiknak egy kézfogással, a felemelt zászlók alatt. Az ünnepség a Petőfi-szobornál történő koszorúzással és egy utolsó búcsúnótával zárul.

Veres Pál polgármester elmondta, hogy Miskolc büszke a hagyományaira, az egyetemére és az itt végzett hallgatókra, és arra kéri a miskolci lakosokat, hogy, egy kis „fénnyel” csatlakozzanak a diákok búcsúztatásához, azaz tegyenek ki égő gyertyákat az ablakukba.

A felvonulás miatt változik a közösségi közlekedés is Miskolcon június 26-án szerdán este, erről itt írtunk részletesen.

Szalamander, a Miskolci Egyetemisták fáklyás búcsúfelvonulása

©A feltöltött videó teljes egészében szerzői jogi védelem alatt áll. Annak bármilyen felhasználása, akár részletekben történő közlése csak a jogosult (Miskolci Egyetem) engedélyével lehetséges.©

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek