Egy igazi lúzer ez az észak-magyarországi kormányhivatalnok

korrupció

Megosztás

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba – állította Hérakleitosz, de egy észak-magyarországi kormányhivatalnok cáfolta az ókori filozófus tételét: másodszor is elkapták korrupciós ügyletei miatt, miután csapdát állítottak neki.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint egy észak-magyarországi kormánytisztviselő elbukott egy megbízhatósági vizsgálaton, amelynek során a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós bűncselekményt tárt fel.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), miután megszerezte az ügyészség előzetes jóváhagyását, megbízhatósági vizsgálatot kezdeményezett egy észak-magyarországi kormányhivatal alkalmazottja ellen. A vizsgálat részeként fiktív dokumentumokat használtak fel egy közigazgatási bírságot eredményező eljárás elindításához. A gyanú szerint a kormánytisztviselő kapcsolatba lépett az eljárásban érintett vállalat képviselőjének kiadott személlyel, és találkozót beszélt meg vele.

A nyilvános helyen zajló beszélgetés során a kormánytisztviselő tanácsokkal látta el a cég állítólagos képviselőjét – aki valójában a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa volt – arról, milyen hamis tartalmú iratok benyújtásával lehet minimalizálni a kiszabandó bírságot.

A hivatalos személy, visszaélve pozíciójával, elfogadott 150 ezer forintot azért, hogy a közigazgatási eljárást a vállalat javára befolyásolja. Mi több, ígéretet tett arra is, hogy a jövőben is hasonló segítséget nyújt.

Miután a kormánytisztviselőnél megtalálták a megbízhatósági vizsgálat során használt bankjegyeket, előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. A kihallgatás során a kormánytisztviselő beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette súlyos következményekkel jár, a büntetési tétel két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Súlyosbító körülmény, hogy a kormánytisztviselőt 2023 tavaszán már elítélték hasonló bűncselekmény miatt, akkor 2 év, de 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Tehát a jelenlegi cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A nyomozó ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta akkor, azonban a bíróság úgy ítélte meg, hogy elegendő az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelése. Az ügyészség nem értett egyet ezzel a döntéssel, és fellebbezést nyújtott be a végzés ellen. Az ugyanakkor érthetetlen, hogy miként folytathatta munkáját továbbra is kormányhivatali alkalmazottként.

Sem a Nemzeti Védelmi Szolgálat, sem a Központi Nyomozó Főügyészség nem közölte a konkrét települést, csak annyit, hogy egy észak-magyarországi kormányhivatal alkalmazottjáról van szó.

Képünk illusztráció, forrása: Pexels

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek