A korrupcióval vádolt egykori ózdi politikus lemondott havi 2,3 milliós állásáról

Megosztás

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, a volt ózdi polgármester, Barta-Eke Gyula is vádlottja annak az ügynek, melyben sok milliárdos EU-s források nyerteseinek adtak segítséget a pozícióban lévő minisztériumi tisztviselők, kenőpénzekért cserébe.

A botrány továbbgyűrűzik, távozott cégvezetői posztjáról Barta-Eke Gyula, aki Palkovics László volt innovációs és technológiai miniszter bizalmasa volt, szúrta ki a 24.hu cégbírósági dokumentumok alapján.

Barta-Eke azután mondott le az államtól több más céggel együtt a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alá kiszervezett társaság vezető posztjáról, hogy vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt vádat emelt ellene az ügyészség.

Barta-Eke a tizenkettedrendű vádlottja annak a minisztériumokon átívelő vesztegetési botránynak, amelyben februárban 54 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre.

Legalább 78 millió forintot szedett így össze Barta-Eke, a vádirat több ilyen esetről is tud, tízmilliós értékekben. A bűnös hálózatban a konspirációs, lehallgatás elleni gyakorlatban csak B. úrnak hívott Barta-Ekére az ügyészség öt év szabadságvesztést kért, valamint 124,5 millió forint értékű vagyonelkobzást.

Kiemelt fotón Balog Zoltán és Barta-Eke Gyula (forrás: Illyés Tibor / MTI)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek