CSI Putnok: a DNS-e buktatta le a támadót

putnoki bűneset reprodukálása

Megosztás

A putnoki rendőrség egy különösen kényes ügyet oldott meg nemrégiben, amely saját állományukat érintette. 2023. november 8-án reggel egy akkor még próbaidős rendőrnőt ért szexuális támadás, miközben szolgálati helyére tartott. Végül DNS-nyomok alapján sikerült azonosítani a támadót.

Az eset részletei szerint a fiatal rendőrnő civilben haladt az utcán, amikor észlelte, hogy valaki követi. Óvatosságból megfordult, hogy helyet adjon az illetőnek, ám ekkor váratlan és durva támadás érte. Az ismeretlen férfi hátulról erőszakosan megragadta az ágyékánál, fájdalmat okozva neki. A rendőrnő azonnal reagált, elkiáltotta magát és esernyőjével a támadó felé suhintott, aki ezután elmenekült. A férfinak az arcát azonban nem látta a rendőrnő.

A sértett azonnal jelentette az esetet Kocsis István alezredesnek, a Putnoki Rendőrőrs parancsnokának, aki gyors és határozott intézkedéseket tett a bejelentést követően. Azonnal mozgósította a rendelkezésre álló erőket: két járőrt, egy nyomozót és magát a sértett kolléganőt is bevonva az azonnali nyomozásba.

Az őrsparancsnoknak volt egy kezdeti feltételezése az elkövető kilétéről. Nem sokkal korábban érkezett ugyanis egy hasonló jellegű bűncselekményről bejelentés, és az abban megnevezett gyanúsított épp abban az irányban lakott, amerre a mostani támadó menekült. Ez logikus kiindulópontnak tűnt a nyomozás megkezdéséhez. A helyszínre érve azonban a kezdeti gyanú nem igazolódott be. Az ingatlan bejáratánál nem találtak nedves cipőnyomokat, ami arra utalt volna, hogy valaki nemrég tért vissza az esős időben. A gyanúsított viselkedése is hitelesnek tűnt: azt állította, hogy a rendőrök csengetése ébresztette fel. Ruházata és cipője sem volt nedves, ami szintén ellentmondott annak, hogy ő lett volna az elkövető. Az egyetlen hasonlóság a testalkata volt.

Bár az első nyom tévesnek bizonyult, a rendőrség nem adta fel. Több nyomozó, körzeti megbízott és járőr is bekapcsolódott a felderítésbe. Sajnos azonban minden erőfeszítés ellenére sem sikerült azonosítani a molesztálót. Próbáltak kamerafelvételeket felkutatni a környéken, de csak egyetlen kamerát találtak, de sajnálatos módon az nem működött az incidens idején.

Kocsis István őrsparancsnok számára különösen nyugtalanító volt ez az eset. Elmondása szerint pályafutása során még nem találkozott hasonló bűncselekménnyel, ami tovább növelte elszántságát az ügy megoldására. Az, hogy egy kollégájuk vált áldozattá, még inkább fokozta a nyomozás sürgősségét és fontosságát.

A nyomozók nem adták fel a reményt. Feledy Roland zászlós, a Putnoki Rendőrőrs bűnügyi alosztály nyomozója elmondta, hogy az elkövető erőszakos cselekménye során olyan erősen szorította meg az áldozat intim testrészét, hogy az bevérzett. Ez a körülmény bár nagyon kellemetlen, de egyben lehetőséget is teremtett a nyomozás számára. A nyomozók biztosak voltak benne, hogy az áldozat nadrágjának hajlatában DNS-maradványokat találhatnak, ezért a ruhadarabot lefoglalták és elküldték Budapestre, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központba (NSZKK) részletes elemzésre.

Az áldozat, elmondta, hogy bizakodott benne, hogy a szakértők találnak használható nyomokat a nadrágon, amit nemrég vásárolt és épp kimosta az eset előtt, ami ideális körülményeket teremtett a nyomrögzítéshez. Bár tisztában volt vele, hogy a nadrágon lehetnek egyéb szennyeződések is, és az elkövető ujjai sem lehettek teljesen tiszták, nagy reményeket fűzött az NSZKK igazságügyi genetikusainak munkájához. Az idő múlásával azonban kételkedni a sikeres azonosításban. Fél év elteltével már bizonytalanná vált, és maga is rendre figyelte Putnok utcáit, hátha felismeri támadóját. Erőfeszítései azonban nem jártak sikerrel.

A fordulat végül váratlanul érkezett. Fél évvel a történtek után az őrsparancsnok telefonon hívta, amelyben közölte, hogy azonosították az elkövetőt és szervezik az elfogását.

Az NSZKK genetikusai R. Zoltán, 29 éves putnoki lakost nevezték meg feltételezett elkövetőnek, a férfi DNS-profilja ugyanis már szerepelt az adatbázisban korábbi bűncselekményei miatt, így egyezést találtak a nadrágon lévő mintával.

R. Zoltánt egy diósgyőri építkezésen fogták el, ahol segédmunkásként dolgozott. Kezdetben tagadott, de a DNS-bizonyíték súlya alatt végül beismerő vallomást tett. Kiderült, hogy az elkövető egyébként annak a háznak az ikerrészében lakott, ahol a nyomozás kezdetén először keresték.

A sértett rendőrnő, aki azóta teljes jogú őrmesterré lépett elő, bár névtelenségét megőrizve, arra bátorítja a hasonló helyzetbe kerülőket, hogy ne féljenek jelentkezni és vállalni az eljárással járó nehézségeket. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak az igazságszolgáltatást segíti, de a személyes feldolgozásban is fontos szerepet játszhat. A történtek pedig megerősítették a hitét az igazságszolgáltatás rendszerében és a modern bűnügyi technikák hatékonyságában.

A történet egyben figyelmeztet is: még egy látszólag biztonságos környezetben, egy rendőrőrs közelében is történhetnek váratlan támadások. Az eset tanulsága, hogy az éberség és a gyors reagálás, valamint a modern nyomozati módszerek együttesen vezethetnek eredményre még olyan esetekben is, ahol kezdetben kevés a nyom.

Forrás és fotók: Zsaru Magazin

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek