A BorsodChem Zrt. 22 ezer család éves energiafogyasztását takarítja meg

Megosztás

Fenntarthatósági törekvései részeként folytatja az energiafelhasználás csökkentése érdekében is tett vállalásai teljesítését a BorsodChem. Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártójának legfrissebb adatai szerint 2023-ban már 40 százalék fölötti volt a saját előállítású villamosenergia aránya, így az előző évhez képest sikerült megduplázni ezt az értéket. Ez a bővülés elősegíti a megtakarítási törekvéseiket is, éves szinten így már 22 ezer háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget spórolnak meg. A további energiaoptimalizálás érdekében az alapítása 75. évfordulóját ünneplő vállalat egyik kiemelt projektje, hogy a napenergia-hasznosítást jelentősen növelje a telephelyén.

Az elmúlt években az élet minden területén kulcsfontosságúvá vált az energiamegtakarítás és -hatékonyág.  A hétköznapi használati tárgyainkban, például a ruházati, háztartási, bútor- és autóipari termékekben is megtalálható műanyag-alapanyagok, vagy éppen a papírgyártás és víztisztítás terén használt szervetlen vegyianyagok gyártásában élen járó BorsodChem energiafelhasználásban nemcsak a jogszabályokban foglalt előírásoknak felelt meg, hanem saját vállalásokat is tett, amelyeket végül túlteljesített.

Fókuszban az energiahatékonyság és energiamegtakarítás

A vállalat jelentős földgáz- és villamosenergia-felhasználóként már eddig is kiemelt figyelmet fordított az energiahatékonyságra. A viszonyítás miatt érdemes megemlíteni, hogy az energiaigényük óránként körülbelül 220 MW (megawatt), ami közel 2,2 millió darab 100 wattos hagyományos izzó fogyasztásának felel meg. Az elmúlt időszakban számos, az energiacsökkentést támogató technológiai fejlesztést, valamint berendezéscserét hajtottak végre.

De mégis hogyan lehetséges ez?

„Egyik jelmondatunk, hogy minden nap egy fenntartható vegyiparért dolgozunk. Számtalan apró összetevője van annak, hogy egy ekkora vállalást sikerre vigyünk, sőt ilyen komoly mértékben túl is teljesítsünk. Komoly szerepe van ebben a vállalat növekvő saját energia-termelésének, az energiafelhasználás optimalizálásának – a körkörös energiahasznosításnak. A legfontosabb azonban talán az energiatudatos gondolkodásmód, hogy folyamatosan keressük az energiamegtakarítás lehetőségeit a folyamataink újragondolásával, és sok esetben apróbb beruházásoknak köszönhetően is azok optimalizálásával. Az energia gyakran a részletekben rejlik” – nyilatkozta a témában Kruppa László, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója.

Kruppa László a Borsodchem Zrt. vezérigazgatója

Évről évre ütemesen növekvő saját energiatermelés

A BorsodChem részben vásárolja, részben maga termeli meg a szükséges villamosenergiát. Ez utóbbi esetében pedig az elmúlt években ugyancsak komoly előrelépés történt: 2022-ben a fogyasztásnak még csak 20 százalékát biztosították saját termelésből, de tavaly megduplázták ezt, így az arány már meghaladja a 40 százalékot is. Ez elsősorban az új kombinált hő- és villamosenergia-termelő erőműnek köszönhető, ami kiemelkedő, közel 90 százalékos hatékonysággal működik. Az új villamosenergia- és gőztermelő egység segítségével a hálózattól való függőség mérséklődött, az energiabiztonság növekedett.

A napelemeink számát tovább bővítjük: idén az eddigi napelemek mennyiségét több mint duplájára növeljük. Ezzel jelentősen emelkedik a zöld, környezetbarát energia részaránya a Társaság energiaellátási portfóliójában” – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve azt is, hogy a beruházásoknak köszönhetően a vállalat széndioxid kibocsátása jelentős mértékben, évente összesen mintegy 12 ezer tonnával csökken.

Az „energia a részletekben rejlik”: körkörösség és energiatudatosság minden szinten

„Az energiahatékonyság-növekedést célzó folyamataink azért eredményesek, mert a gyártás-, és technológiai optimalizálás minden tevékenységi területünkön jelen van és a gazdasági körkörösség jelentős energiamegtakarítást eredményez. Az épületek fűtésére és a technológiai vizek előmelegítésére a termékeink gyártása során keletkező forróvizeket használjuk fel. Ennek köszönhetően közel 7 ezer háztartás átlagos éves földgázigényével egyenértékű energiát takarítunk meg. A körkörösség jegyében természetesen egyéb módjait is keressük a hatékonyabb energiafelhasználásnak: a „hőszivattyú fejlesztési projekt” keretében hulladékhőkből a termeléshez szükséges gőzt állítunk elő, ezzel mintegy 5300 háztartás átlagos éves földgázfogyasztását tudjuk megtakarítani” – folytatta a vezérigazgató.

A körkörösség megközelítése egyébként tágabb aspektusban a BorsodChem kapuin kívül is pozitív hatással jár. Minden dolgozót elér az energiatudatosságot érintő vállalati megközelítés – hazaviszik ezt a hozzáállást és otthon is ezzel a szemlélettel gondolkodnak. Emellett a vállalat külön díjazza azokat a munkavállalókat, akik megtakarítási ötletekkel állnak elő. Sőt, ha sikeresen megvalósul az ötlet, akkor a magtakarítás eredményéből részesülnek is, így ez a komoly motiváló erő is érdekeltté teszi a munkavállalókat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek