Választási rekorder borsodi falvak

A Gadnára vezető út (Forrás: Google Maps)

Megosztás

Lehetnek akár kormánypárti, vagy ellenzéki szavazók, mindenki büszke lehet Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, hiszen itt szavaztak az országban a legtöbb és a legkevesebb arányban is a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájára. A rekorder községekre a 444 figyelt fel először. Látogassunk el most a két borsodi faluba, Gadnára és Sima községbe.

Gadna, a Cserehát belső vidékén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részén látogatható meg. A Felzárkózó települések program honlapja alapján a mindössze nyolc négyzetkilométeren elterülő, 352 lelkes faluban a lakosság 99 százaléka roma származású. Minden munkanap jár a mobil posta, vegyes bolt viszont nincs. A gadnai gyerekek helyben járhatnak óvodába, általános iskolába viszont már Felsővadászra utazhatnak, szakiskola és gimnázium legközelebb csak Szikszón és Encsen található.

Gadna főutcája 2021-ben (Forrás: Google Maps)

Simával kapcsolatban muszáj idéznünk az Éledő falvak oldal sorait. „Simára viszonylag sima út vezet, erdőn át, patak mellett, tízes mesekönyv faktorral, délután háromkor már harapható és csípős az októberi alpesi levegő.…250 éves kocsányos tölgy áll a faluban, sok vendégház, ott jártunkkor az utcán sétáló vendégek nagy része terepmintás öltözetben, néhány ház falán trófeák. Haszonállatot nem igen láttunk, a kertek is inkább füvesítettek és díszesek. Borsodnak ez a területe almatermelő környék, valószínűleg az éghajlat és a talaj adottságai miatt. A falut széles, szellős, parkos utcák jellemzik, hegyek ölelik körbe. Szépen felújított ifjúsági tábor is van…”

Sima község főutcája 2021-ben (Forrás: Google Maps)

A Google Maps 2021-es utcaképei megerősítik a leírást, ,habár itt is sokmindenért messzire kell utazni. A település Zempléni-hegység nyugati részén helyezkedik el, Abaújszántótól északkeletre. Sima 23 szavazati jogával élő polgára közül közel 44 százalék (10fő) a Tiszára, öten (22 százalék) a Fidesz-KDNP, 17 százalék négyen, az MSZP-DK-Párbeszéd Zöldek, 8-8 százalék két-két fő Momentum és Jobbik európai parlamenti listájára voksolt.

Természetesen e két példából nem vonhatunk le messzemenő következtetést. Nem egyértelmű a kapcsolat az infrastruktúra és az intézmények, szolgáltatások hiánya és állapota, az elérhető munkalehetőségek száma és minősége, a települések rendezettsége-rendezetlensége, a szegénység-gazdagság és a borsodi választópolgárok politikai szimpátiája között. Csupán két kirívó példát hoztunk fel a csodaszép tájakkal körül ölelt, de vészesen kevés lélekszámú falvak közül.

Fotók: Google Maps

Forrás: Sima község weboldala, Nemzeti Választási Iroda, 444, Éledő falvak weboldal, fete.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek