Nem penget többé a citerás bácsi, szinte az egész város gyászol

Megosztás

Hosszú évek óta hozzátartozott a sétálóutca képéhez egy idős citerás, János bácsi. Tegnap este azonban futótűzként kezdett terjedni a hír a közösségi médiában: sajnos az idős úr többé már nem pengeti hangszerét Miskolc lakosainak.

Az utóbbi három-négy évben állandó helyen, az egyik belvárosi pékség előtt játszott hangszerén János bácsi, aki akár esőben, hóban is kint ült és pengetett, énekelt az arrafelé sétálóknak. Akitől pénzt kapott a műsoráét cserébe, ahhoz mindig volt egy-két kedves szava. A pékség munkatársai tegnap egy koszorút és egy őt ábrázoló fotót helyeztek el az asztalán, jelezve a miskolciaknak: János bácsi elhunyt.

A pékség munkatársaival kifejezetten jó viszonyt ápolt a zenész. A tulajdonostól megtudtuk, kapcsolatuk úgy kezdődött, hogy a citera egyik alkatrésze beesett a pince rácsa mögé, és segítettek neki azt kihalászni. Onnantól kezdve nem mozdult, amikor tehette, mindig ott zenélt.

Az éppen a pult mögül a vásárlókat kiszolgáló hölgyek elmondták, megtudtak ezt-azt János bácsiról. Például, hogy régebben több városban, így Egerben is zenélt, valamint korábban Miskolc több pontján is megfordult citerájával. Szívükbe azonban kedvességével lopta be magát.

“Reggeltől délutánig itt volt, folyamatosan játszott, imádtuk őt” – mondta egyikük. “Jani bácsi az elmúlt években már csak előttünk játszott, hihetetlen, hogy még a zord időben is kint ült. A kedvence a mákos sütemény és a tea volt, ezt minden vendég tudta, sokan vittek is neki. Néhány napja azonban már nem jött. Mindenképpen szerettünk volna az emléke előtt tisztelegni, ezért helyeztük el a koszorút az asztalára.”

Az alábbi videót még februárban készítette a Borsod24 János bácsiról.

Elment Miskolc citerása

A sétálóutca képéhez hosszú évek óta hozzátartozott a citerás bácsi, aki többé nem zengeti hangszerét a város lakóinak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek