Ne fogd meg, Andi – Dési János jegyzete

Megosztás

A hétvégi háború és diktatúra párti úgynevezett Békemeneten résztvevők medián bére a statisztikák szerint 270 ezer forint. És azért nem átlagbérrel számolunk, amely ugyan magasabb, de a nagyjövedelmű potenciális résztvevők, Mint Rogán Antal, Mészáros Lőrinc tesója és így tovább, Londonban jártak akkor éppen, bizonyos luxusszállókban pihegve. Ugyanakkor a képeket elnézve, nemcsak aktív korú felvonulók alkották a tömeget, hanem szép számban nyugdíjasok is, akiknek nettó medián nyugdíja 204 ezer forint.

Természetesen az agresszor Oroszország mellett kiállók átlagjövedelmét a magyar átlagjövedelmek alapján saccoltam meg – miközben elnézve a felvonulók tarka seregét, tartok tőle, hogy sokan örülnének, ha az átlagos nyugdíjat, fizetést elérnénk – mondhatnánk nagy számban a Fidesz rendszer vesztesei voltak azok, akik hagyományosan jelentős részben hatalomban tartják a zsebducét.

Miközben nyilván fizetést is kapott természetesen, mint cégvezető. Ám ha ettől a havi néhány milliótól nagyvonalúan el is tekintünk felvonuló nyugdíjasunknak a spórolást körülbelül akkor kellett volna elkezdenie, amikor Buda várát visszavették a törököktől. Bő három évszázad alatt tartana itt, más kérdés, hogy Andika ne fogd meg, ezalatt mit hozott volna össze.

De arról is értesültünk, hogy Schmidt Mária családi cégéből 32 milliárdos osztalékot vettek ki. Itt már kiakad a számológép, de kb. már a nyolcadik századba jutunk vissza, amikor a magyarok még az Etelközben járnak. Itt kell elkezdenie a spórolást, hogy csak ezt az egy évet behozza a kedves felvonulónk.

Mészáros Lőrinc az egyik cégéből most 50 milliárdot vett ki. Egyetlen cégéből a sokból – itt már a római kor elején tartunk. Megjegyzem ez a csak állami és EU-s megrendeléseket vállaló vasútépítő cég 25 százalékos nyereségrátával dolgozik.

S miután ez nem piac, nincs kockázat. fent bedobsz 100 forintot, lent kiesik 125 forint – de semmi gond. Jó ez így.

Merthogy nem arról van most szó, hogy sok pénzt keresnek. Hanem az, hogy ők nem úgy kapitalisták, hogy ügyesek, gyorsak, szemfülesek, kockáztatni készek, hát összejött nekik. Hanem úgy, hogy egytől egyig állami pénzeket szereznek meg, abból pedig még egy felvonuló gávavencsellői kisnyugdíjas is képes lenne milliárdokat termelni, s nem kellene már Julius Cézár idején a fogához verni az obulust, hogy tartsa a lépést a nagyokkal.

Színezi a képet, hogy élhetünk a gyanúperrel, hogy mindez a hatalmas nagy vagyon csak részben az övék – jelentős részben valahogy mégis a felvonuló dolgozókat szórakoztató ténsúré lehet.

De ne kanyarodjunk el a számok világától. A felvonuláson megjelent a zsebduce egyik leánygyermeke, most egy 16 milliós táskába rejtve a telefonját, jó alaposan, nehogy eltűnjön. A táska már hat és fél év alatt összejön felvonulónknak.

Mondanám, hogy a 2031-es felvonuláson mindenki ilyenekkel pompázhat, ha kicsit is megtanul spórolni. Más kérdés, hogy a magyar egészségügy általános állapotában ehhez nem sok segítséget tud adni.

És a végére hagytuk a fejedelmi vő környezetéhez kapcsolódó két Zuglóban jeleskedő ingatlancéget, amely 550 milliárd forintot húzott be mostanában.

Mondjuk tíz év alatt csak 500 milliárd forint jutott a kórházak fejlesztésére – de sebaj.

S itt már földtörténeti korokról beszélünk, talán ekkoriban jelenik meg az első emberféle lény amikor el kell kezdeni erre a spórolást – akár a mi felvonuló nyugdíjasunk előképe is lehetne. Persze tudósok ezt részben vitatják, ugyanis a homo sapiens sapiens nagyjából annyit tesz, hogy bölcs ember.

Nagyon bölcs – főleg, ha még számolni is tudna.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. június 3-ai adásában hangzott el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek