Zöldenergia és egyéb innovációk a Miskolci Egyetemen

a Miskolci Egyetem kollégiuma

Megosztás

A Miskolci Egyetem adott otthont a MultiScience – XXXVII. microCAD Nemzetközi Multidiszciplináris Tudományos Konferenciának. A kétnapos rendezvény fő fókuszterületei az energiagazdálkodás, valamint a szociális és egészségügyi szakterületeken elért innovációk bemutatása voltak.

A konferenciát egy plenáris ülés nyitotta meg, ahol két nemzetközi hírű akadémikus tartott előadást. Clara Mendoza Martinez, a finnországi Lappeenranta Műszaki Egyetem kutatója a cellulózgyári hulladékok vegyi- és üzemanyagcélú hasznosításának lehetőségeit ismertette online előadásában. Őt követte Dr. Németh Gábor, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója, aki a mesterséges intelligencia szemészeti alkalmazásainak elméleti és gyakorlati aspektusait mutatta be.

A plenáris ülés után a konferencia 10 szekcióban folytatódott, ahol a Miskolci Egyetem akkreditált tudományterületeihez kapcsolódó legújabb kutatási eredményeket vitatták meg.

A szekciók témái szorosan kapcsolódtak a két fő fókuszterülethez, az energiagazdálkodáshoz és az egészségügyi-szociális innovációkhoz.

A rendezvényen hazai és külföldi kutatók, szakemberek, valamint PhD-hallgatók mutathatták be munkájukat és újabb együttműködéseket alapozhattak meg. A konferencia kiváló lehetőséget nyújtott az egyetem tudományos műhelyeiben zajló kutatások eredményeinek megosztására és megvitatására.

MEMO ‘24.05. Green and Smart, Nemzetközi Hét, A selmeci szellem…

©A feltöltött videó teljes egészében szerzői jogi védelem alatt áll. Annak bármilyen felhasználása, akár részletekben történő közlése csak a jogosult (Miskolci Egyetem) engedélyével lehetséges.©

Hogy a zöldenergia mennyire kurrens és fontos téma, azt bizonyítja az is, hogy a napokban sikeresen lezárultak a Miskolci Egyetem E/5-ös és E/6-os kollégiumainak napelemes rendszer telepítési munkálatai. A kivitelezést a Peka Solar cég végezte, amelynek több munkatársa is ezekben az épületekben töltötte egyetemi éveit.

Az E/5-ös kollégiumra egy 75 kilowattos, míg az E/6-os épületre egy 90 kilowattos teljesítményű, központi inverterrel ellátott napelemes rendszert szereltek fel. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a kollégiumokon megtermelt zöld energiát betápláljak az egyetem körhálózatába.

Ennek köszönhetően az előadótermekben, irodákban és más egyetemi egységekben is fel tudják használni a kollégiumokon napenergiából előállított villamos energiát. A projekt hozzájárul az intézmény fenntartható és környezetbarát energiafelhasználásához.

Címlapi fotó: A Peka Solar Facebook oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek