Felavatták a perecesi vájáriskola megújult épületét – stílusosan bányászkoncerttel

Megosztás

Az egykori Debreczeni Márton Szakképző Iskola aulában új közösségi tér született, ezt avatták fel remek programokkal.

A 113 éves Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar adott koncertet péntek délután a Debreczeni Márton Szakképző Iskola régi épületének aulájában, a közösségi tér ünnepélyes átadásával egybekötve. Vezényelt: Kulcsár József. Konferált Radnai Erika előadóművész, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti főtitkára. Tóth Lőrinc Ágoston, a Lévay József Református Gimnázium 11. c osztályos tanulója Csorba Piroska „Miskolci limerikek” című versét szavalta el. Társastánccal a Ködmön Formációs Táncegyüttes közreműködött. A rendezvényt Madácsi Ágnes kulturális menedzser szervezte.

Bazin Levente, a térség önkormányzati képviselője kérte a hallgatóságot, hogy nézzék el neki, amiért nem tartja be köszöntőjében az íratlan szabályokat. Azaz nem a kultúra fontosságáról, vagy a hagyományok ápolásáról, őrzéséről szólt. 

„Valójában hálával tartozom valamennyiüknek, akik eljöttek! És azoknak is, akik egészségi állapotuk miatt már nem tudtak eljönni, de ápolták, őrizték és továbbadták a hagyományaikat. Magam is ezért vagyok ma itt, hogy a tradíciókat tovább tudjam éltetni. Ez a bányász kultúra az, amit örököltünk apáinktól, nagyapáinktól, dédapáinktól. Ők a bányában megtanulták, hogy mit jelent a bajtársiasság, a szolidaritás és mások segítése. A bányász kultúra az, ami megkülönböztet bennünket bármelyik más városrésztől, vagy várostól az országban. Éppen ezért Pereces különleges és sokat ad Miskolc számára” – mondta a képviselő. 

Ezt követően elárulta, hogy azért nem vágnak szalagot az átadáson, mert az iskola épületének felújítását a továbbiakban még folytatni szeretnék a tornateremmel, amit szintén közösségi térnek szánnak. 

„1965-től a vájár képzés mellett más képzések is elindultak, és 1971-ben már hölgy tanulók is jelentkezhettek ide. 1991-től vette föl a Debreczeni Márton nevet az iskola. 2000-től pedig már mezőgazdasági képzések is folytak. 2014-ben pedig bezárták az iskolát. Aztán 2023-ban az addig bérelt helyszínen működő polgármesteri hivatal irattára költözött ide, mint saját ingatlanába, Bazin Levente képviselő ötletére. Most 6-7 kilométernyi papír van az első emeleten. Az épületszárnyak jelenleg raktárként funkcionálnak. Kulturális intézményeknek, óvodáknak és konyháknak az eszközeit tartjuk ott” – sorolta Ignácz Dávid házigazda, Miskolc jegyzője. (via Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek