Választások Miskolcon: ők a 9. kerület jelöltjei

Megosztás

Kevesebb, mint két hét van hátra a választásokig, ezért a Borsod24 cikksorozatban mutatja be az egyes önkormányzati választókerületek képviselőjelöltjeit. A kilencedik választókerületbe tartozó körzetek nagyrészt összefüggően lefedik Miskolc belvárosának egy részét és a Búza teret is magában foglalják. Mivel ezekre a körzetekre összpontosul a legsűrűbb forgalom az utcák állapotának romlása és tisztaságának fenntartása itt jelenti a legnagyobb kihívást, amit három hölgy és két úr fogadott el, egyikük korábban alpolgármesterként is szolgált.

A kilencedik választókerületben Dr. Mokrai Mihály az MSZP-DK-Párbeszéd-LMP, Matiscsák Éva a Fidesz-KDNP és a Pont Mi Egyesület, Szegedi Judit Katalin a Független SZIVE, Jobbik, Momentum, Miklós Árpád Ferenc a Mi Hazánkés Péter Vivien a Nép Pártján képviselőjelöltje között zajlik a politikai futam.

Dr. Mokrai Mihály az MSZP-DK-LMP-Párbeszéd képviselőjelöltje a körzet jelenlegi képviselője, az önkormányzat gazdasági tanácsnoka. Az 1966-ban Miskolcon született politikus, bank- és tőkepiaci szakjogász, két felnőtt fiú apja, a kazincbarcikai Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában végzett vegyipari gépészként, majd szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán üzemeltető gépész üzemmérnökként, és rakéta tüzérként. Később a budapesti Rendőrtiszti Főiskolán igazgatásrendészeti szaktiszt, majd a Miskolci Egyetemen jogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pedig bank- és tőkepiaci szakjogász okleveleket szerzett. 2004-ben vállalt először aktív politikai szerepet miután belépett az MSZP-be és az MSZP Baloldali Tömörülés Platformba, amiknek azóta is tagja. 2006-ban a Jogi és Ügyrendi Bizottság külső tagjaként debütált a miskolci önkormányzatnál, majd 2006 és 2010 között önkormányzati képviselőként, ebből 2006 és 2008 és 2010 között a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökeként, 2008 és 2010 között alpogálmesterként tevékenykedett. 2010-től 2014-újra önkormányzati képviselő, 2016 és 2019 között újfent a Jogi és Ügyrendi Bizottság külső, 2019-től rendes tagja és Városgazdálkodási és Üzemeltetési Bizottság alelnöke, valamint Gazdasági tanácsnok. 1998 és 2003 között a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete társelnöke azóta pedig az elnöke. 2008 és 2012 között az Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány elnöke is volt. Célul tűzte ki a Zamenhof utcai lakótelep élhetőbbé tételét, a Szentpéteri kapu parkolási gondjainak megoldását, és a belváros biztonságossá tételét. Vissza szeretné állítani a szolgáltatások emberközpontú és magas színvonalát. Járható utakat és járdákat, rendezett közterületeket, pihenőparkokat, közbiztonságot és jól szervezett tömegközlekedést óhajt.  Meggyőződése, hogy a borsodi megyeszékhelynek új távlatot kell adni, ami az utóbbi tizennégy évben hiányzott, de közben megőrizné annak szabad és demokrata szellemét.

Matiscsák Éva a Fidesz-KDNP és a Pont Mi Egyesület képviselőjelöltje ahhoz képest, hogy politikus közszereplővé szeretne válni, nem sok információt árult el önmagáról. Sőt, még elérhetőséget sem adott meg az érdeklődő szavazók számára sem az eredeti, sem a kampány célból létrehozott közösségi profilján. Annyit tudtunk meg, hogy Miskolcon született 1965-ben. A Nő a Siker Alapítvány kuratóriumi elnöke és ingatlanosként tevékenykedik. Rövid kampányvideójából megtudhattuk, hogy a városi tömegközlekedés színvonala sohasem látott mélységben van, koszosak az utcák, romlott a közbiztonság. Szerinte a belvárosban élők is egy szebb, élhetőbb Miskolcot szeretnének. Ezért a szépség és a méltóság visszaállítását, a parkolók, parkok és a főutca megtisztítását szeretné elérni.

Szegedi Judit Katalin a Független SZIVE, Jobbik, Momentum képviselőjelöltje, jogi címzetes főiskolai docens, az ME Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum nyugalmazott szakmai igazgatóhelyettese. Debrecenben született 1958-ban és ott is élt, amíg a borsodi megyeszékhelyre férjhez nem ment és az elmúlt 45 évben Miskolcért dolgozott. Orvos szeretett volna lenni, de a családanyai szerepet választotta a tanulás helyett. 1983-ban segédápolóként kezdett el dolgozni az akkori Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Ezzel párhuzamosan tanulni kezdett Szegeden az egészségügyi főiskolai karon, diplomás ápoló szakon. 2001-ben a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magán Egyetemen humán menedzseri oklevelet, majd 2004-ben a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karon okleveles ápoló egyetemi diplomát szerzett. Ezt követően az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Karán pedagógus szakvizsgát, majd a DTE Jogi Egyetemen Jogi szakokleveles ápolói diplomát kapott. Húsz évet töltött a betegek szolgálatában Miskolcon az egészségügyben, majd az Egészségügyi Szakközépiskolában tanított huszonöt évet, ebből tíz évig szakmai igazgató helyettesként. Ápolta a betegeket, segítette az időseknek és tanította a leendő egészségügyi szakembereket. Szakmai szakértőként esélyegyenlőség, szociális és idősügyi ellátás a szakmai területe. Az ő kezdeményezésére akkreditálták a Miskolci Egyetemen az egészségügyi tanár szakot. Tanítványaiért mindent megtett, konferenciákat szervezett, szakmai vizsgákra, emeltszintű érettségire, országos tanulmányi versenyekre készítette fel a leendő egészségügyi dolgozókat. 2020–tól a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány elnökeként a miskolci nyugdíjasoknak szervezi a Szépkorúak Filmklubját és segíti a krízishelyzetbe került embereket. 2021-ben a városi önkormányzattal közösen hozott létre az alapítvány krízisalapot a COVID miatt nehéz helyzetbe került családoknak és magánszemélyeknek.

A választókerületi térkép segítségével megtekintheti, hogy pontosan mely utcák tartoznak Miskolc 9-es számú önkormányzati választókerületébe (forrás: Nemzeti Választási Iroda)

Miklós Árpád Ferenc a Mi Hazánk képviselőjelöltje Miskolcon született és az iskoláit is helyben végezte, többek között a 11-es számú Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki szakán végzett. Jelenleg is a városban dolgozik villanyszerelési vállalkozóként. Megválasztása esetén nagy hangsúlyt fektetne a játszóterek fejlesztésére és rendbetételére, mivel a körzetében élő kisgyermekes szülők, a kisszámú családi házas rész miatt, csak ide tudnak lemenni a kisgyermekkel. A belváros autós forgalmán is megpróbálna javítani. A város egyik legfőbb csomópontja a Búza tér is a választókerületében található. A lámpák és a zöldhullám összehangolásával máris sokat lehetne javítani ezeknek a kereszteződéseknek az áteresztőképességén. A hangzatos klímaaggódás helyett valódi tettekre van szükség. A belváros másik nagy problémája a parkolók hiánya. Ezen egy valódi konzultáció segítségével próbálna javítani, melynek keretében az itt élők elmondhatnák a véleményüket, melyeket a városvezetés elé lehetne terjeszteni a megoldás érdekében.

Péter Vivien, a Nép Pártján képviselőjelöltje 27 évesen indul a megmérettetésen. Általános iskolai tanulmányait a Herman Ottóban kezdte, majd a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában szerzett kisgyermekgondozó-nevelő képesítést. Saját bevallása szerint nem politikus, se jobb-, se baloldali. Miskolci polgár és édesanya, aki tenni akar városáért, a lakóközösségéért egy olyan ember mellett, aki tisztességével, becsületével, alázatával világhírnevet szerzett városunknak. A választókerületében él, ezért saját maga is tapasztalja azokat a hiányosságokat, amelyeket orvosolni kell. A közterületek állapota azt mutatja, hogy Miskolcnak nincs gazdája. A köztisztasághoz és a rendhez az első lépés egy igényes városvezetés, amely odafigyeléssel mutat példát, s jó gazda gondosságával óvja a város vagyonát. Ennek része a pontos tömegközlekedés biztosítása, a játszóterek, utak járdák karbantartása, a kisgyermekes családok számára kikapcsolódási lehetőség biztosítása, s az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása.

Amint megírtuk, a Munkáspárt jelöltjeinek ajánlásgyűjtése egy tragikus haláleset miatt abbamaradt, a Kutyapártosok pedig visszalépteka jelöltségtől. A választókerületben Hódiné Répási Csilla és Kovács Pálma indult volna a színeikben, így viszont egyik szervezetet se találják meg a miskolci kilencedik választókerületben az önkormányzati szavazólapokon.

Miskolc kilencedik választókerületének képviselőjelöltjei a Nemzeti Választási Iroda oldalán

Ha kíváncsi Miskolc többi választókerületének képviselőjelöltjeire is, itt találja meg őket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek