Százhárom éves korában elhunyt Földvári Rudolf

Megosztás

2024 április 20-án, életének 103. évében elhunyt Földvári Rudolf, a Nagy Imre Társaság tiszteletbeli elnökségi tagja, az 1956-os forradalom egyetlen Borsod megyei párttitkára.

Földvári Rudolf 1921-ben született Kispesten. Szülei szegény sorban élő munkások. Apja asztalos és faszobrász, aki a munkanélküliség elől menekülve 1925-1927 között Törökországban vállalt munkát, ahová családja is követte. A polgári iskola elvégzése után kifutófiú és betanítottmunkás. 1940-ben szabadult fel lakatosként, minőségellenőr, majd segédművezető lett. Már tanuló korában bekapcsolódott a szakszervezeti mozgalomba. 1942-ben bevonult katonának, 1944 karácsonyán szovjet fogságba esett, ahonnan 1945 őszén szabadult.

Az 1956-os forradalom idején az egyetlen megyei párttitkár volt, akit a lakosság bizalmából a Borsod megyei Munkástanács elnökévé választottak. A bukás után a vérbíróság életfogytiglani börtönre ítélte, 1961-ben szabadult.

A rendszerváltás után meghatározó szerepet játszott a Nagy Imre Társaság országos hálózatának létrehozásában. Érdemeiért számos magas kitüntetésben részesült, többek között Miskolc díszpolgára volt, a Nagy Imre érdemrend és Borsod-Abaúj Zemplén Vármegye Pro Comitatu díjának tulajdonosa.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek