Alsózsolca 2.0: az ózdiak jelentős többsége is elutasítja az akkumulátor-gyárakat

Megosztás

Jóval reprezentatívabb felmérés mutatja ezt meg, mivel kizárólag ózdiakat kérdeztek meg nagy számban. Nem internetes, bárhonnan kitölthető és manipulálható számokkal dolgozó vizsgálat. Ez alapján pedig nincs meglepetés, Ózd lakossága sem kér az akkumulátor-gyárakból.

BAZ megyében sem kér a lakosság a rájuk erőltetni kívánt, veszélyes és mérgező anyagokkal dolgozó akkuüzemekből. Ez világosan kiderült akkor is, amikor Alsózsolcán kitartóan és erőteljesen tiltakoztak az oda tervezett akkumulátor-feldolgozó ellen. Egyedül Csöbör Katalin, fideszes képviselő örült volna az akkugyárnak, de sem a polgármester, sem a lakosok nem voltak egy véleményen vele.

Ózd polgármestere, Janiczak Dávid pedig már előre igyekezett felmérni a helyzetet a városban és azt az eredményt kapta, amire előzetesen is számított. Reprezentatív felmérésen valós eredmény született, nem maradtak óriási lyukak a vizsgálati módszer hitelességében, mint például egy “Nemzeti Konzultáción” szokott maradni.

A városvezető maga számolt be erről a közösségi médiában. “AZ ÓZDIAK TÖBBSÉGE NEM KÉR AZ AKKUMULÁTOR GYÁRAKBÓL.

Tudják, hisz már nem egyszer volt rá példa: számomra az elsődleges az Önök véleménye, akarata. Elengedhetetlenül fontosnak tartottam, hogy magam megismerhessem a város lakóinak véleményét az akkumulátor gyárakkal kapcsolatos hozzáállásról, ezért közvéleménykutatást rendeltem meg. Az országosan ismert és a szakmában jó hírnevű Závecz Research céget bíztam meg, hogy reprezentatív, kizárólag ózdiak alkotta mintán mérje fel a lakosság véleményét.

Az eredményeket a képen láthatják: A válaszadók 56%-a elutasítja, 24%-a támogatja, 20%-a nem tudott dönteni. A dönteni tudó megkérdezettek kétharmada nem támogatja egy akkumulátorgyár Ózdra telepítését.

Ehhez fogom magam tartani, köszönöm mindenkinek aki válaszával támogatta munkámat! Amennyiben érkezik komoly érdeklődés, részletes információval, természetesen újra Önöket bevonva megvizsgáljuk a kérdést!

Nincs az önkormányzatnál konkrét megkeresés. Voltak már érdeklődések, de komoly szándékkal még nem kerestek meg. Az érdeklődésekről elmondható, hogy kevés információt osztott meg a Nemzeti Befektetési Ügynökség. Egyszer sem vetítették előre hány főt szeretnének foglalkoztatni, azt sem, hogy akarnak-e vendégmunkásokat alkalmazni – bár az egyik érdeklődő munkásszállót is akart építeni, azért ez beszédes.

Muszáj szót ejteni a Riz Gábor által kezdeményezett felmérésről is, ami egy részletesebb, több kérdést taglaló Google Docs-ban megszerkesztett kérdőív. Magam is támogattam és támogatom is, hogy töltsék ki, ám azzal tisztában kell lenni, hogy egy internetes kérdőív a kitöltők élőhelyének és egyéb demográfiai információinak ismerete nélkül sosem lesz reprezentatív akármennyien is töltik ki. Arra sem lehet bizonyosságot szerezni, hogy a kitöltők között mennyi ózdi van. Ennek ellenére egyszer sem kritizáltam nyilvánosan. Sajnos Riz Gábor többször, nyilvánosan támadta az Ózdra korlátozott reprezentatív telefonos felmérést, amiből viszont egzakt információkat lehet nyerni…

Ezúton tájékoztatom Önöket a kutatás valódi áráról, mivel több helyről is hallottam 10 millió Ft-os árat pletykálni. A valóság: 650.000 Ft + ÁFA” – adta a közvélemény tudtára Janiczak Dávid.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek