Neves NASA kutató érkezik a kétéves Bükki Csillagdába

Megosztás

A Bükki Csillagda megnyitásának második évfordulója alkalmából 23 termelő vehette át a Bükki Nemzeti Park Termék Védjegy oklevelét és az is kiderült, hogy idén az űrkutatásé lesz a főszerep.

Napjainkra kialakult egy olyan szakmai csapat, akik méltón tudják képviselni a látogatóközpont hitvallását, s az együttműködéseik más csillagoségbolt-parkokkal is nagyon előremutatóak, mondta Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója. Az intézmény beszámolója szerint az elmúlt két esztendő alatt már több mint 85 ezer látogató fordult meg a Bükki Csillagdában, s az online jegyvásárlási adatok alapján elmondható, hogy hazánk minden tájáról érkeztek a Bükki Csillagoségbolt-parkba. Európa számos országából is voltak vendégeik, így már nemzetközi ismertségre tettek szert, ami ez alatt a rövid idő alatt igazán szép eredmény.

Polgár Anasztázia látogatóközpontvezető a Bükki Csillagda ez évi terveiről szóló beszámolójában elmondta, hogy tavasztól változik a Bükki Csillagda látogatási rendje. Várhatóan már áprilistól szerdától vasárnapig lesz nyitva a létesítmény, a szombat esti, garantált, csillagászati programokkal kiegészülve.

Áprilisban az űrkutatásra fókuszálnak, érkeznek előadók a Miskolci Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről is. Az i-re a pontot, egy NASA kutató, dr. Murthy Gudipati előadása fogja feltenni várhatóan a hónap végén.

Idén is nagyon készülnek a Perseidák meteorraj érkezésére, ezeken a kiemelt napokon a Bükki Csillagda hosszított nyitvatartással várja majd a látogatókat, hogy minél többen kémlelhessék szakembereik segítségével. Nyáron csillagászati tábort is szerveznek, és a kerékpáros vándortábornak is kiemelt helyszíne lesznek.

A születésnapi ünnepség zárásaként adták át a 23 új védjegyesnek járó oklevelet, ami ezentúl feljogosítja őket a védjegy-cím használatára. Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet azok a jellegzetes, helyi előállítású termékek kaphatnak, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000) termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik. A díjazottak listája ide kattintva érhető el.

Fotó: Bükki Csillagda Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek