Miskolcon is megünnepelték a kínai Holdújévet

Megosztás

Izgalmas és érdekes programokkal ünnepelték a kínai Holdújévet a miskolci Konfuciusz Intézetben, nem meglepő módon az eseményt nagy érdeklődés kísérte – számolt be a Minap.hu

Február 10-én kezdődött a kínai új év, ami idén a sárkány éve. Az állatövekhez a kínai kultúrában az öt alapelemet is hozzárendelik, így 2024 a Fa Sárkány éve lesz. A Fa elem a stabilitást és a hűséget képviseli. A 12 állatövi jegy közül a Sárkány az egyetlen mitikus lény. A kínai kultúrában a Sárkány kiemelkedő helyet foglal el, a legerősebb és legszerencsésebb jegy. A hatalmat, a nemességet, a becsületet és a sikert szimbolizálja. A kínai sárkányok erős és jóindulatú lények, amelyek a vízzel kapcsolatos jelenségek felett rendelkeznek, például a szárazság idején esőt hoznak, hatalmuk van a tájfunok, a tengerek, a folyók és az árvizek felett.

A legnagyobb kínai ünnep, a Holdújév ünnepségsorozatának záró felvonását február 25-én, vasárnap délután rendezték meg Miskolcon egy Lámpás Fesztivál keretében, a Zenepalotában. A Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének eseményére nagyon sokan voltak kíváncsiak. Az egész családnak érdekes programokat kínáltak a szervezők, miközben a kínai kultúrával ismerkedhettek a látogatók. A fesztivál első felében kézműves foglalkozásokkal: egyebek mellett origamival, kalligráfiával készültek. De volt teakóstoló és közben tai chi bemutatót is nézhetett a közönség. Aki kedvet érzett hozzá, az autentikus kínai viseletbe is öltözhetett.

A rendezvény csúcspontja a sárkánytánc volt, egy hatalmas, 18 méteres sárkánnyal. A sárkánytánc eredete a Han-dinasztia idejére (Kr. e. 206-220) tehető. Akkoriban az ősök tiszteletére és az esőért való imádkozásra használták, de fokozatosan szórakoztató tevékenységgé alakult. Napjainkban a sárkánytáncot ünnepi alkalmakkor adják elő, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, szerencsét hozzanak, és üdvözöljék a virágzó időket.

Az esemény másik részére a a zenepalota emeleti hangversenytermében került sor. Itt különböző hangszerekkel előadott zenei produkciókat hallhattak az érdeklődők, melyet táncos produkciók is színesítettek. A kulturális élmény mellett  játékok és értékes nyeremények is várták az érdeklődőket a Lámpás Fesztiválon. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó: Juhász Ákos, Minap.hu

Kapcsolódó cikkek