Védőnőhiány fenyeget a borsodi kistelepüléseken is

Megosztás

Az utóbbi húsz évben rengeteg védőnő hagyta el a pályát. A Pénzcentrum által közölt statisztika szerint Borsod megye van az egyik legrosszabb helyzetben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az aktív védőnők létszáma jelenleg 322 fő, ez pedig azt jelenti, hogy 63 fő biztosan hiányzik a rendszerből. A védőnők csecsemőkortól egészen a gyermek 6 éves koráig részt vesznek a gyermekek egészségügyi ellátásában – illetve az iskolavédőnői tevékenységet folytatók még tovább is. 

A szakemberhiány mégis irracionális döntéseket eredményezhet Borsodban és az ország más területein is. A kormány, illetve a kórházak megoldási kísérlete nem a létszámnövelés irányába megy, ugyanis több munkavállaló foglalkoztatása nagyobb kiadással járna.

Lapunk több borsodi védőnővel is beszélgetett, akik úgy érzékelik, hogy a felmondási kedv eleven. Ennek hátterében a rendszerrel való elégedetlenség, a ki nem fizetett 12%, a túlterheltség, összességében a nem megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülés áll.

A létszámhiányra az lesz a „megoldás”, pontosabban az elfedő intézkedés, hogy növelni fogják a védőnői körzeteket, tehát egy olyan területet, amit eddig három fő látott el, kettő fogja. Még létszámleépítésre is számítanak. Így viszont biztos, hogy kevesebb figyelem jut majd a gondozottakra.

Idén megváltoztatták a helyettesítésre vonatkozó szabályokat – nemcsak a közoktatásban növelték a kifizetetlen pluszmunkát – de a védőnői szolgálatban is. 2024-ben a helyettesítés után járó heti plusz 20 óra helyett már csak 10 órát számolnak el a védőnőknek. Több megyében a havi bérnek mindössze 12,5 százalékát fizetik ezért.

A borsodi védőnők jelenleg úgy 150-200 főt látnak el. Van, aki folyamatosan helyettesít, ez nem kerül annyiba az államnak, mintha betöltenék valakivel a hiányzó álláshelyet, persze nincs is kivel, mert rengetegen nyugdíjazás előtt állnak.

„A kezdők a bér miatt jönnek, de amikor meglátják, hogy miből áll a védőnői munka, azzal a lendülettel tovább is állnak. Ennyi pénzért ekkora felelősséget nem vállalnak, inkább elmennek a Lidlbe, lerakják a munkát, és nem viszik haza az idegességet” – mondja egy borsodi védőnő, akinek értesülése van arról is, hogy a körzetek összevonása konkrét szándék, csak az nem látszik, hogy miként fogják megvalósítani. A megnövekedett  területet és az ahhoz tartozó gyereklétszámot képtelenség lesz látogatni, főleg azoknak, akinek nincs autójuk. A falvak felé pedig nehézkes a közlekedés.

„Látjuk, hogy nem hirdetik meg az álláshelyeket, annyit tudunk, hogy ebben az évben körzetmódosítás lesz.”

Az is érdekes, hogy az iskolai védőnők átvételét illetően nagyon nagy a csend. Ők egyhavi jutalmat is kaptak az önkormányzatoktól, hiszen őket nem vették át az állami kórházak. Csend van, pedig arról volt szó, hogy az egész védőnői szolgálat államosítva lesz. Több védőnő foglalkoztatása többe kerül az államnak, ezért van az, hogy az iskolákban dolgozó védőnőkhöz még mindig nem nyúltak. Így jobban járnak az iskolai védőnők és a kórházak is.

Jelenleg 9945 védőnői körzetből 682 betöltetlen (6,86%) az országban. Tavaly még 700 betöltetlen körzet volt, ám akkor még 10011 körzet szerepelt a nyilvántartásban. A betöltetlen körzetek száma tehát csak azért mutat csökkenést, mert közben megszűntettek 66 körzetet – feltehetően azokat, amelyeket nem tudtak védőnővel ellátni.

vedonoi_korzetek_2024

No Description

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek