31 milliárd forint uniós támogatás érkezhet Miskolcra

Megosztás

A 2027-ig tartó fejlesztési ciklusról beszélt Miskolc polgármestere, Veres Pál a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában. A városvezető elmondta, szeretnék folytatni az előző ciklusban megfogalmazott terveket, illetve elárulta, a TOP Plusz keretein belül ezen idő alatt 31 milliárd forint érkezhet a megyeszékhelyhez.

„Minden fejlesztésünket meghatározza az energiatakarékosság és a körforgásos gazdaság igénye. Itt viszont nemcsak egy-egy épület külső szigetelését vagy napelemek felhelyezését értjük, hanem a város közlekedésszerkezetének átalakítását is” – mondta.

Veres szerint stabil, európai szintű gazdaságra van szükség, fejleszteni kell az iparterületeket, valamint a lakhatás kérdését is meg kell oldani. Többek között elárulta, hogy a következő támogatási ciklusban milyen beruházásokra lehet számítani Miskolcon.

„Úgy véljük, nem nagy volumenű látszatberuházásokra van szükség. Olyan elemek kaptak helyet a 2021-2027 közötti ciklus terveiben, mint a városközpontok fejlesztése vagy a Szinva Zöld Folyosó program, mely a Miskolcon keresztülfolyó patak mentét életteli, emberközeli megoldásokkal színesíti majd az önkormányzat és az érintett lakosság közös gondolatai nyomán. Különböző útfelújításokat tervezünk: megújul a Repülőtéri út, az Erenyő utca, illetve a Szentpéteri kapu sok útja.”

Az előző városvezetés 2019-ig csak a beruházásokra szánt összeg kevesebb, mint 20%-át hívta le, majd jött a koronavírus, a brutális áremelkedések, röviden összefoglalva tehát minden év előre nem látott nehézségeket hozott magával.

Át kellett csoportosítani a költségvetést és megannyi más kényszerintézkedésre volt szükség a globálisan is terhelt elmúlt öt év alatt, de ettől függetlenül a fejlesztések nem állhattak meg.

„Az előző ciklusban szűk 36 milliárd forintot költhetett fejlesztésekre a város a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül. Most ez az összeg kicsit több mint 31 milliárd forint: ezt szintén csak meghatározott tartalmakra lehet fordítani – tette hozzá.

Kép: MiNap Online/Youtube (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek